{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uživo: Pratite najveće pomračenje Sunca u SAD-u u posljednjih 99 godina

21.8.2017. u 18:21
63
77
Uživo: Pratite najveće pomračenje Sunca u SAD-u u posljednjih 99 godina
63
 
Amerikanci danas imaju priliku svjedočiti najvećem i najznačajnijem pomračenju Sunca još od 1918. godine. Nacionalna američka svemirska administracija (NASA) kompletan događaj totalnog pomračenja prati uživo putem Youtubea.
Svemirski fenomen u kojem će Mjesec u potpunosti sakriti Sunce će trajati blizu tri sata, a totalno pomračenje oko dvije minute i 40 sekundi. Totalno pomračenje će moći vidjeti stanovnici 14 američkih saveznih država, a djelimično i stanovnici Južne Amerike i zapadne Afrike. Vrlo mali dio prolaska Mjeseca pored Sunca će se vidjeti i u dijelovima zapadne Europe.

Amerikanci vjeruju kako će današnje pomračenje Sunca biti najbolje dokumentiran događaj ovakve vrste u historiji čovječanstva. Prema pisanju medija, mnogi ljubitelji astronomije i ovakvih pojava uputili su se prema atraktivnim turističkim lokacijama sa šatorima i astronomskom opremom, kako bi napraviti potpuni doživljaj gledanja pomračenja.

Iz agencije National Park Service su kazali kako su američki parkovi preplavljeni već od jutarnjih sati. Najveći broj posjetitelja je iz većih gradova SAD-a gdje totalno pomračenje neće biti u potpunosti vidljivo.

Podsjećamo, posljednje totalno pomračenje Sunca u SAD-u je zabilježeno 1979. godine, ali pomračenje "od obale do obale" je registrovano prije 99 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: