|

Uz pomoć solarne energije slana voda iz okeana postaje pitka

Uz pomoć solarne energije slana voda iz okeana postaje pitka
128
E. Lj.
22.10.2019. u 13:33
20
komentara
128

dijeljenja
Uz pomoć solarne energije slana voda iz okeana postaje pitka Foto: GivePower
Kenija je u saradnji s neprofitnom organizacijom GivePower razvila prototip koji slanu vodu iz okeana pretvara u pitku vodu, što je potencijalno rješenje njihovog problema u vezi s nedostatkom pitke vode.
Ovaj sistem za desalinizaciju (odsoljavanje vode) svakog dana može stvoriti po 75.000 litara vode, što je dovoljno za 25.000 ljudi.

Ovaj projekt započet je 2018. godine u Kiungi. Predsjednik organizacije GivePower Hayes Bernard vjeruje da bi u mjestima u kojima je voda najpotrebnija mogao napraviti objekte koji na tehnološki učinkovit i održiv način mogu crpiti pitku vodu iz morske vode.


Naučnici tvrde da će nivo mora porasti i napuniti rijeke solju. Kiunga je primjer zemlje u kojoj ljudi zbog suša i nedostatka pitke vode moraju piti slanu vodu iz jezera. UNHCR je izvijestio da gotovo 50 posto žena i djevojčica u zemljama trećeg svijeta pređu minimalno šest kilometara kako bi dobile vodu za svoju porodicu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, polovina stanovništva bi se do 2025. godine mogla suočiti s velikim nedostatkom vode. Zbog toga je, ističe Bernard, ovakav sistem potreba budućnosti.

No, ova metoda je prilično skupa, jer koristi Tesline baterije i nekoliko motora kako bi u slučaju neispravnosti jednog motora drugi motor preuzeo kontrolu nad cijelim radom. Za litar ove vode mještani će morati platiti 1 cent.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...