Nauka
0

Uvod u Hawkingovo putovanje života

Sarajevo-x.com
Britanski kosmolog Stephen Hawking priprema se za svoje prvo iskustvo u bezgravitacijkom prostoru. To će biti njegova šansa da barem nakratko napusti invalidska kolica za koja ga gravitacija veže od rane mladosti.
  1. aprila Hawking će, okružen svojim medicinskim osobljem, isprobati bezgravitacijsku vožnju u Cape Carnevalu na takozvanoj "vomit comet" (kometa povraćanja). Riječ je o posebno opremljenom Boeingu 727-200. Radi na principu naglog uspinjanja, kada je gravitacija velika, te se počne brzo spuštati poništavajući gravitacijsku silu. Vožnja koju organizuje kompanija Zero G košta 3500 dolara, no za Hawkinga će biti besplatna.

Peter H. Diamandis, predsjednik kompanije kaže da im je čast pokloniti ovakvu vožnju najvećem svjetskom stručnjaku za gravitaciju.

Na neki način, ovo je samo uvod u Hawkingovu vožnju života. Za svoj 65. rođendan najavio je kako se nada da će 2009. godine poletjeti u svemir letjelicom koju razvija kompanija Virgin Galactic, poznatog bogataša Richarda Bransona. Ona bi trebala 6 putnika da vine na visinu od 113 kilometara.

Hawking je izjavio kako želi da pobudi interes kod javnosti za letenje u svemir. On vjeruje da će letovi u svemir biti važni za budućnost ljudske rase.

"Također želim da pokažem kako ljudi nisu limitirani fizičkim hendikepom sve dok im je duh zdrav," rekao je Hawking u intervjuu.