Nauka
0

Uskoro zabrana upotrebe klasičnih sijalica

Sarajevo-x.com
Klasične sijalice trebale bi biti zabranjene u Kaliforniji do 2012. godine, ako jedan neobičan prijedlog političara uspije proći kod zakonodavstva.

Naime, demokrata Lloyd Levine traži zabranu klasičnih sijalica, jer bi se po njemu na taj način izvršila ušteda novca potrošača, države, kao i ušteda energije.

Ipak ta ušteda energije dovela bi do smanjenja emisije karbonskih gasova za samo 0,36 procenata, i to samo ako bi sve sijalice bile zamjenjene sa štednim fluroscentnim sijalicama. Veći problem su ''veliki'' električni potrošači, kao što su električne pećnice, klima-uređaji i razne električne mašine. Uštede energije u ovom segmentu mogu uzrokovati značajnije smanjenje staklneičkih gasova.

Problem potrošača koji treba napraviti izbor između kupovine klasične i štedne sijalice su njihove cijene. Ljudi se obično odluče za jeftinije rješenje, a to je klasična sijalica. Lloyd Levine navodi da ekonomičnije rješenje nije ono čija je početna cijena mala, već ono koje je dugoročno jeftinije.

Ipak, cijena štedne sijalice u prosjeku je 20 puta veća od cijene klasične sijalice, a njeno trajanje je 10 puta duže. To obara tvrdnju da je štedna sijalica ekonomičnije rješenje.

''Klasične sijalice napravljene su prije 125 godina i od tada nisu doživjele nikakvu suštinsku promjenu'', navodi Levine. ''Ostale su nevjerovatno neefikasne, jer pretvaraju samo pet procenata energije u svijetlo. Vrijeme je da se napravi iskorak – energetski-efikasne sijalice su jednostavne za korištenje, zahtjevaju manje energije za istu količinu svijetla, neposredno utječu na smanjenje emisije stakleničkih gasova i štede novac potrošača''.

Problem je što ove sijalice ne dovode ni do značajnije finansijske uštede, niti do smanjenja emisije stakleničkih gasova.