{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro moguće brisanje traumatičnih sjećanja

S
24.10.2008. u 12:29
0
0
Uskoro moguće brisanje traumatičnih sjećanja
0
Uskoro moguće brisanje traumatičnih sjećanja
Baš kao u filmovima naučne fantastike, naučnici nas uvjeravaju da će uskoro moći biti moguće brisati iz sjećanja bolna sjećanja i u to u okviru novih načina liječenja fobija i stresa.
Neurobiolozi iz Medicinskog koledža u Georgiji vjeruju da bi kod miševa uskoro mogli selektivno eliminisati sjećanja, bez ikakve štete za njihove mozgove.

Nove tehnike fokusiraju se na protein koji je najvažniji u formiranju sjećanja. Kad bi se kod miševa postigla veća proizvodnja ovog "memorijskog molekula" u toku prisjećanja na uznemirujući događaj, određena sjećanja mogla bi biti uklonjena.

Ovi planovi posjećaju na film "Vječni sjaj nepobjedivog uma" u kojem likovi koje glume Kate Winslet i Jim Carrey, nakon bolnog prekida, odluče izbrisati sjećanja o onom drugom.

Ipak, naučnici ističu da bi "brisanje" bilo primjenjivano samo na "traumatična sjećanja".

"Sjećanja su odličan učitelj i očigledno su krucijalni za preživljavanje i adaptaciju. Selektivno uklanjanje traumatoloških sjećanja na rat ili neželjeni strah mogli bi pomoći mnogima da bolje žive," objasnio je vođa projekta, doktor Joe Tsien za magazin Neuron.

Uprkos postignućima u testiranju nad miševima, doktor je upozorio da bi mogle proći godine prije nego se isto mogne primijeniti na ljudske, mnogo komplikovanije mozgove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: