{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro moguće brisanje traumatičnih sjećanja

S
Sarajevo-x.com
24.10.2008. u 12:29
0
0
Uskoro moguće brisanje traumatičnih sjećanja
0
Uskoro moguće brisanje traumatičnih sjećanja
Baš kao u filmovima naučne fantastike, naučnici nas uvjeravaju da će uskoro moći biti moguće brisati iz sjećanja bolna sjećanja i u to u okviru novih načina liječenja fobija i stresa.
Neurobiolozi iz Medicinskog koledža u Georgiji vjeruju da bi kod miševa uskoro mogli selektivno eliminisati sjećanja, bez ikakve štete za njihove mozgove.

Nove tehnike fokusiraju se na protein koji je najvažniji u formiranju sjećanja. Kad bi se kod miševa postigla veća proizvodnja ovog "memorijskog molekula" u toku prisjećanja na uznemirujući događaj, određena sjećanja mogla bi biti uklonjena.

Ovi planovi posjećaju na film "Vječni sjaj nepobjedivog uma" u kojem likovi koje glume Kate Winslet i Jim Carrey, nakon bolnog prekida, odluče izbrisati sjećanja o onom drugom.

Ipak, naučnici ističu da bi "brisanje" bilo primjenjivano samo na "traumatična sjećanja".

"Sjećanja su odličan učitelj i očigledno su krucijalni za preživljavanje i adaptaciju. Selektivno uklanjanje traumatoloških sjećanja na rat ili neželjeni strah mogli bi pomoći mnogima da bolje žive," objasnio je vođa projekta, doktor Joe Tsien za magazin Neuron.

Uprkos postignućima u testiranju nad miševima, doktor je upozorio da bi mogle proći godine prije nego se isto mogne primijeniti na ljudske, mnogo komplikovanije mozgove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: