{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro lijek protiv anoreksije?

S
29.3.2009. u 13:48
0
2
Uskoro lijek protiv anoreksije?
0
Uskoro lijek protiv anoreksije?
Britanski naučnici su nakon istraživanja bolesti zvane anoreksija objavili da bi uskoro prema podacima dobivenim na osnovu studije, mogli pronaći lijek protiv ove opake bolesti, objavili su britanski mediji.
Studija koju su proveli britanski naučnici pokazala je da je kod čak 70 procenata oboljelih od anoreksije konstatovan problem sa neurotransmitorima, odnosno hemikalijama koje pomažu 'komuniciranje' moždanih stanica.Ti poremećaji kod djece se javljaju još dok se nalaze u utrobi majke.

Istraživanje britanskih naučnika će ove sedmice biti prezentovano na londonskom institutu za obrazovanje, a studija je pokazala da se ova bolest, praćena poremećajima u prehrani, može spriječiti i na tragu toga oni će uskoro početi sa radom na pronalaženju lijeka.

Istraživanje je pokazalo da se kod neke djece mozak razvija na takav način da ih čini podložnijim poremećajima u prehrani, dok utjecaj medijskih sredstava koji neprestano reklamiraju mršave djevojke ima manju ulogu u razvijanju anoreksije.

"Argumenti koji su do sada pominjani kao glavni čimbenici nastanka anoreksije, poput neprestanog reklamiranja mršavih modela radi kojih mlade djevojke požele biti baš kao one, ustvari imaju veoma mali utjecaj na razvoj bolesti. Anoreksija je povezana sa razvojem moždanih ćelija i upravo to saznanje će nam pomoći da uskoro razvijemo lijek protiv ove bolesti", istakao je jedan od autora studije Ian Frampton, savjetnik za pedijatrijsku psihologiju u jednoj londonskoj bolnici.

Susan Ringwood, predsjednica organizacije za pomoć oboljelima od anoreksije, kazala je da bi ovo istraživanje moglo dovesti do pronalaska revolucionarnog lijeka protiv anoreksije.

"Kada dijete oboli od ove opake bolesti, roditelji najčešće krive sebe, no ovo istraživanje je pokazalo da zapravo nisu krivci ni oni niti mršavice koje se stalno 'vrte' na TV ekranima, već genetski čimbenici i hemikalije koje pomažu 'komuniciranje' ćelija'", dodala je Ringwood.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: