Nauka
0

Uskoro do interneta preko električne mreže

NINA
Širokopojasni internet postat će dostupan gdje god je stigla električna struja, zahvaljujući najnovijoj preporuci Evropske komisije kojom se ukidaju ograničenja koja elektrodistributerima onemogućavaju da se ravnopravno uključe na tržište pružatelja usluga Interneta.

Kako piše Večernji list, masovnu dostupnost širokopojasnome internetu Bruxelles smatra nužnim uslovom za privredni rast i jačanje konkurentnosti evropske privrede.

Zasad je taj oblik širenja podataka, nazvan Power Line Communications (PLC) u Evropskoj uniji dostupan tek u testiranjima samo. Koristi se njime 3.000 Austrijanaca, 1.500 Čeha, 9.100 Nijemaca, 1.800 Portugalaca i 2.000 Španaca.

Testovi su pokazali da se električnom mrežom glasovni, obavijesni i videopodaci mogu prenositi brzinom od 10 megabajta u sekundi, što ne zaostaje za DSL tehnologijom, koja se koristi bakrenim telefonskim žicama niti za optičkim kablovima.

Uz to, mreža dopire do gotovo svih kućanstava i poslovnih prostora. Potrebno je manje od sata mehaničarskoga rada da se u krajnju transformatorsku stanicu ugradi oprema za PLC.

Pokazalo se da električnom mrežom prenošeni podaci ne utječu na rad uređaja u kućanstvu, poput mašina za pranje veša ili televizora. Očekuje se da će, zahvaljujući ovoj preporuci, cijena pristupa internetu drastično pasti.