Nauka
0

Uskoro će biti moguće izbisati loša i bolna sjećanja

Sarajevo-x.com
Američki naučnici su pronašli način da zauvijek izbrišu bolna sjećanja. Ove metode bi mogle dovesti do stvaranja lijekova i tretmana za posttraumatski stresni poremećaj ili PTSP.

Tim naučnika na Univerzitetu John Hopkins u SAD-u je uspio ukloniti protein iz regije mozga miševa koja je odgovorna za stvaranje osjećaja straha. Miševi potom nisu pokazali strah od glasnog zvuka.

Ova metoda je slična onoj iz filma "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", u kojem Jim Carrey i Kate Winselt odlučuju izbrisati svoje uspomene nakon teškog raskida ljubavne veze.

Naučnici su rekli da ova metoda daje nadu pacijentima koji čitav život žive u strahu, objavio je "Daily Mail".

"Kada osoba doživi traumu, stvara se strah koji trajno ostaje u njenoj memoriji i tu se može zadržati do kraja života, te imati negativan efekat na privatni život. Naše istraživanje molekularnih i celularnih mehanizama, koji čine taj proces, povećava mogućnost manipuliranja tim mehanizmima pomoću lijekova kako bi se poboljšala terapija za stanja poput posttraumatskog stresnog poremećaja", rekao je vođa istraživanja, dr. Richard L. Huganir.

Bihejvioralna terapija ublažava emocionalni odgovor na bolna sjećanja, ali ih ne uklanja u potpunosti.

Dr. Huganir i njegov kolega Roger Clem su se fokusirali na nervne krugove u amigdali, dijelu mozga koji je odgovoran za strah kod ljudi i životinja.

Koristeći zvuk kako bi izazvali strah kod miša, uočili su da su određene ćelije u amigdali mnogo aktivnije kada su miševi izloženi iznenadnom glasnom zvuku.

Uočili su i privremeno povećanje količine određenih proteina tokom nekoliko sati provedenih u strahu. Vrhunac nivoa proteina je dostignut u roku od dvadeset četiri sata, a nakon četrdeset osam sati je potpuno opao.

Ovi proteini su naročito nestabilni i mogu se ukloniti iz nervnih ćelija. Prema riječima dr. Huganira, cilj je ukloniti proteine i oslabiti veze u mozgu koje nastaju usljed traume, drugim riječima, izbrisati pamćenje". Miševi kojima je protein uklonjen nisu reagovali na glasan zvuk, dok ostali jesu.

"Mogućnost brisanja pamćenja možda zvuči kao naučna fantastika, ali bi ova metoda mogla postati tretman kojim bi se uklanjala loša i bolna sjećanja ljudi, kao što je posttraumatski stresni sindrom povezan sa ratom, silovanjem i sličnim događajima", dodao je Huganir.