Projekat "Start Me Up"
2.2k

Upoznajte Sahar, studenticu koja je iz Sudana došla u BiH i razvila vlastitu kompaniju

E.S.
Sahar Yousif Gobartalla, studentica je prve godine Odsjeka za elektrotehniku IBU koja se hrabro suočila s izazovom dolaska iz Sudana u Bosnu i Hercegovinu.

Tu priliku omogućio joj je Burch univerzitet kroz projekat "Start Me Up" takmičenja.

Doći u nepoznatu zemlju čiji jezik ne govorite, čiju kulturu, narod i običaje ne poznajete veliki je izazov. Kako poručuju sa IBU-a jedan od glavnih ciljeva jeste upravo spajanje studenata koji dolaze iz raznih zemalja širom svijeta i time doprinose jačanju međunarodnog karaktera ove ustanove.

Sahar se hrabro suočila upravo s takvim izazovom. Prvu godinu svog boravka u BiH provela je na pripremnoj nastavi engleskog jezika, što je bila sjajna prilika za učenje stranog jezika i priprema za upis na studij.

Prva godina studija je bila sjajan uvod za upoznavanje osoblja i svih važnih resursa univerziteta. Prvom prijavom na "Start Me Up" takmičenje koje organizuje IBU, Sahar je hrabro odlučila uploviti u svijet poduzetništva, shvativši da je to jedna vrlo bitna karika u svijetu modernog poslovanja. Godinu dana poslije, Sahar odluči da razvije i unaprijedi svoju ideju te se ponovo prijavi na "Start Me Up" takmičenje i osvoji drugo mjesto.

"Prvo takmičenje bilo je veliki test. Taj korak mi je mnogo pomogao da unaprijedim svoju ideju, usavršim jezik, shvatim svijet biznisa i ulaganja i samim tim budem spremnija za drugo takmičenje. Osvojila sam zapažen rezultat, sjajno drugo mjesto i mnogo sam sretna činjenicom da su profesori, mentori i kolege prepoznali i nagradili moj trud i rad", kaže Sahar.

Kao studentica elektrotehnike koja dolazi iz izuzetno vrućih regija Sudana, Sahar je došla na ideju da proizvede novu verziju klima uređaja. Osmislila je pametni eko-klimatski uređaj, nešto potpuno drugačijeg dizajna, karakteristika i načina rada. Njen glavni cilj je osiguravanje boljeg i zdravijeg života za kupce. Njena ideja, Nano Airconditioner čuva energiju, klimatski je prijatelj i počinje revoluciju u industriji klima uređaja.

Osim toga, prednosti ovog pametnog uređaja su da je veliki prijatelj prirode jer ne oslobađa gasove već pročišćava vodu i zrak kroz filtere i ispušta čist i svjež zrak u naše domove, prati kvalitet zraka u unutrašnjosti prostora, a kroz mobilnu aplikaciju pokazuje kako ukloniti prljave čestice iz zraka i donijeti svježinu u prostor.

Sve ove karakteristike čine naš dom zdravijim mjestom za život, naročito ako se radi o korisnicima koji imaju alergije, osjetljivu kožu, astmu, nesanicu i druge zdravstvene probleme. Velika učinkovitost i visoke performanse ovog proizvoda ogledaju se u uštedi novca, struje i energije, dok se sam dizajn proizvoda, uključujući boju, veličinu, oblik, može prilagoditi kućnom okruženju, pa čak u automobilima i avionima.

Nakon toga, počeli su se javljati mnogi investitori iz Njemačke, Australije, Amerike, Danske, Indonezije, Vijetnama koji su izrazili želju da pomognu Sahar u razvijanju njene ideje. Prva finansijska podrška koju je dobila bila je odlična osnova za pokretanje vlastite kompanije kroz Burch StartUp inkubator i samim tim za kreiranje prvog prototipa svoje ideje za tržište.

"Došla sam u nepoznatu zemlju sa sestrama i bratom i naš početak je bio vrlo težak. Obavljala sam svoje odgovornosti, trudila se da naučim što je više moguće i zaista nisam očekivala da će moj trud proći tako zapaženo na univerzitetu. Međutim, neizmjerno sam zahvalna osoblju Burch univerziteta na pruženim prilikama, velikoj podršci, znanju i dosad stečenom iskustvu. Osoba koja je najviše doprinijela mom napretku i uspjehu je Admir Salihagić, koji je inicijator pokretanja moje ideje i koji mi je neumorno davao savjete i smjernice", kazala je Sahar.