|

UN: Uređivanje gena u svrhu humane reprodukcije je neodgovoran postupak

UN: Uređivanje gena u svrhu humane reprodukcije je neodgovoran postupak
1
Klix.ba
21.3.2019. u 10:04
8
komentara
1

dijeljenja
UN: Uređivanje gena u svrhu humane reprodukcije je neodgovoran postupak Ilustracija: Shutterstock
Na panelu u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kazano je da bi bilo "neodgovorno" da naučnici koriste genetsko modificiranje u svrhu humane reprodukcije. No, zanimljivo je istaći da su ipak prestali pozivati na zabranu ovog postupka.
Također, stručnjaci su pozvali da Ujedinjene nacije (UN) kreiraju bazu podataka naučnika koji rade na genetskom uređivanju. Ova preporuka je objavljena u utorak nakon dvodnevnog sastanka u Ženevi kako bi se ispitali naučni, etički, društveni i pravni izazovi takvih istraživanja, prenosi Health24.

"U ovom trenutku neodgovorne su intervencije na genetskom uređivanju beba budući da se DNK promjene mogu prenijeti na buduće generacije", saopćeno je iz UN-a u izjavi nakon panela.

Prošle godine kineski istraživač He Jiankui potresao je naučnu zajednicu svojom izjavom da je radio na genetskoj modifikaciji beba mijenjajući DNK blizankinja pokušavajući da ih učini otpornim na HIV, virus koji uzrokuje AIDS.

Najava WHO uslijedila je nakon što je međunarodna grupa naučnika i etičara pozvala na privremenu zabranu uređivanja gena kod ljudi u časopisu Nature prošle nedjelje. No, Margaret Ann Hamburg, jedna od moderatorica panela WHO, i njene kolege odbil isu da zatraže sličnu zabranu.

Ona je rekla da su eksperti zamislili kreiranje baze podataka u saradnji s WHO, u kojoj bi izdavači časopisa i istraživači zahtijevali od naučnika koji se bave uređivanjem gena da se prijave, ali su priznali da još nisu razradili metodu kako da kazne bilo kojeg naučnika koji odbije da se registrira.

Ranije ove godine kineski istraživači su rekli da je He izbjegao nadzor svog rada i prekršio norme istraživanja. U izvještaju se navodi da bi se on mogao suočiti i s posljedicama, iako nije precizirano koje je propise prekršio.

Uređivanje gena je zamišljeno kao savremeni oblik genske terapije. Pokušaj liječenja bolesti kod odraslih nije kontroverzan i DNK promjene ne prelaze na buduće generacije. Međutim, većina naučnika smatra da je uređivanje gena za proizvodnju beba previše rizično da bi mu se moglo suditi u ovom trenutku zbog opasnosti od oštećenja drugih gena i zbog toga što se nepoznate promjene na DNK ipak možda mogu prenijeti.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...