{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN pokrenuo internet portal "Astronomsko naslijeđe"

25.8.2012. u 14:10
5
2
UN pokrenuo internet portal "Astronomsko naslijeđe"
5
UN pokrenuo internet portal "Astronomsko naslijeđe"
Opservatorije u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, faraonski hramovi u Egiptu, 3.000 godina star stub u Kini i toranj u Berlinu iz 1920.-ih godina su upisani na listu Ujedinjenih nacija o astronomskom naslijeđu.
Internet portal o Astronomskom naslijeđu ima za cilj da mjesta na kojima su se izučavale astronomske pojave predstavi javnosti te da im da istu važnost koliku imaju i mjesta sa UNESCO-ve liste Svjetskog naslijeđa. Projekat je podržao i UNESCO.

Na preliminarnoj listi se nalazi oko 35 mjesta, od prahistorijskoh pećina pa do opservatorija sagrađenih u 20. vijeku. Prema izjavama, lista će se u narednim mjesecima značajno proširiti.

Među prvima na listi se nalazi Stonehenge, koji je izgrađen tako da se poklapa sa putanjom Sunca tokom ljetnog i zimskog solsticija. Na listi se nalazi i opservatorij Dengfeng iz Henana u Kini, gdje su astronomi dinastije Tang koristili stubove kako bi mjerili sjenku koju stvara Sunce te tako proračunavali dužinu godine.

Na listi su još i kraljevski opservatorij u Greenwichu, opservatorij Meudon u Francuskoj, opservatorij na planini Wilson u Californiji, kao i "Einsteinov toranj" u Potsdamu. Svako od ovih mjesta je značajno doprinijelo eri moderne nauke.
Kada se u potpunosti razvije, na portalu će se pored mjesta i spomenika moći vidjeti i druge vrste astronomskog nasljeđa, kao što su instrumenti i kulturne tradicije.

"Većina najznačajnijeg astronomskog nasljeđa, kako drevnog tako i modernog, je u opasnosti od uništenja. Ukoliko ne uradimo sve da ga zaštitimo i očuvamo, izgubit ćemo ga", rekao je Clive Ruggles, profesor astronomije na Univerzitetu u Leicesteru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: