Žele informisati javnost
5

UN pokrenuo internet portal "Astronomsko naslijeđe"

Klix.ba
Opservatorije u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, faraonski hramovi u Egiptu, 3.000 godina star stub u Kini i toranj u Berlinu iz 1920.-ih godina su upisani na listu Ujedinjenih nacija o astronomskom naslijeđu.

Internet portal o Astronomskom naslijeđu ima za cilj da mjesta na kojima su se izučavale astronomske pojave predstavi javnosti te da im da istu važnost koliku imaju i mjesta sa UNESCO-ve liste Svjetskog naslijeđa. Projekat je podržao i UNESCO.

Na preliminarnoj listi se nalazi oko 35 mjesta, od prahistorijskoh pećina pa do opservatorija sagrađenih u 20. vijeku. Prema izjavama, lista će se u narednim mjesecima značajno proširiti.

Među prvima na listi se nalazi Stonehenge, koji je izgrađen tako da se poklapa sa putanjom Sunca tokom ljetnog i zimskog solsticija. Na listi se nalazi i opservatorij Dengfeng iz Henana u Kini, gdje su astronomi dinastije Tang koristili stubove kako bi mjerili sjenku koju stvara Sunce te tako proračunavali dužinu godine.

Na listi su još i kraljevski opservatorij u Greenwichu, opservatorij Meudon u Francuskoj, opservatorij na planini Wilson u Californiji, kao i "Einsteinov toranj" u Potsdamu. Svako od ovih mjesta je značajno doprinijelo eri moderne nauke. Kada se u potpunosti razvije, na portalu će se pored mjesta i spomenika moći vidjeti i druge vrste astronomskog nasljeđa, kao što su instrumenti i kulturne tradicije.

"Većina najznačajnijeg astronomskog nasljeđa, kako drevnog tako i modernog, je u opasnosti od uništenja. Ukoliko ne uradimo sve da ga zaštitimo i očuvamo, izgubit ćemo ga", rekao je Clive Ruggles, profesor astronomije na Univerzitetu u Leicesteru.