Nauka
0

UN: Glečeri se prebrzo tope

Sarajevo-x.com
Glečeri se tope nevjerovatnom brzinom i mnogi mogu nestati već u narednih nekoliko decenija, stoji u izvještaju U.N-ovog programa za zaštitu okoliša (UNEP).

Glečeri se tope nevjerovatnom brzinom i mnogi mogu nestati već u narednih nekoliko decenija, stoji u izvještaju U.N-ovog programa za zaštitu okoliša (UNEP).

Naučnici, mjereći stanje ukupno 30 glečera širom svijeta, došli su do zaključka da je nivo otopljenog leda premašio rekordni nivo otopljavanja iz 2006. godine.

UNEP je upozorio da bi dalje otopljavanje leda moglo imati dramatične posljedice, posebice u Indiji, čije rijeke obiluju vodama otpoljenih himalajskih glečera.

Zapadna obala sjeverne Amerike, koja obiluje vodom otopljenih glečera sa planinskih lanaca Sierra Nevada i Rocky Mountainsa, bi također mogla stradati, prenosi Associated Press.

Izvršni direktor UNEP-a Achim Steiner poziva vlade da se usaglase u vezi sa uvođenjem oštrijih mjera povodom redukcije emisije štetnih gasova sljedeće godine u glavnom gradu Danske, Copenhagenu.

U prosjeku glečeri su se smanjili za 1,5 m u 2006. godini i ovo su posljednji dostupni rezultati istraživanja.

Najveći “gubici” dosad su zabilježeni na norveškom Breidalblikkbrea glečereu, koji se u 2006. godini smanjio za 3 metra, dok je jedino obim čileanskog glečera Echaurren Norte postao nešto veći.

“Posljednji statistički podaci su pokazatelj ubrzanog trenda rasta bez očiglednog kraja ovom problemu”, objasnio je Wilfried Haeberli, predsjednik World Glacier Monitoring Servicea.

Haeberli je istakao i da su glečeri u periodu između 1980. i 1999. gubili 0,3 m. S početkom novog milenijuma, na raniju masu otopljenog leda ide masa dodatnih 2,54 cm.