Nauka
0

Umro tvorac savremene antropologije Claude Levi-Strauss

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski etnosociolog i jedan od najistaknutijih predstavnika strukturalizma u društvenim naukama Claude Levi-Strauss umro je u subotu u 101. godini.

Levi-Strauss, koji se smatra ocem savremene antropologije, na osnovu plemenskih običaja i mitova pokazao je da je ljudsko ponašanje zasnovano na logičkim sistemima koji mogu da se razlikuju od društva do društva, ali posjeduju zajedničku podstrukturu.

Ovo stanovište je dovelo u pitanje do tada općeprihvaćenu ideju o jedinstvenosti i superiornosti zapadnoevropske kulture.

Čuveni francuski akademik je tvrdio da se lingvistika, komunikacija i matematička logika mogu upotrijebiti kako bi se otkrili osnovni društveni sistemi, prenio je Reuters.

Široj čitalačkoj publici najpoznatiji je po memoarima iz 1955. godine "Tužni tropi", koji detaljno opisuju ponašanje plemena u Brazilu među kojima je boravio i gdje se odlučio za poziv antropologa.

Njegova najpoznatija naučna djela su, između ostalih, "Elementarne strukture srodstva", "Strukturna antropologija", "Divlja misao", "Mitologike".

Claude Levi-Strauss je od 1973. godine bio član Francuske akademije nauka, a dobitnik je i brojnih počasnih nagrada stranih univerziteta i vlada, među kojima i brazilske.