Prvi ugradio by-pass
0

Umro kardiohirurg Debakey

FENA
Svjetski priznati kardiovaskularni hirurg Michael Debakey, koji je prvi izveo ugrađivanja by-passa, umro je u petak navečer u bolnici u Houstonu.

Debakey (99) umro je prirodnom smrću, navodi se u saopćenju Baylor koledža i Metodističke bolnice u Houstonu, u kojoj je preminuo. Debakeyju je u februaru 2006. godine operisana aorta, a taj zahvat je on upravo i razvio, javila je u subotu Beta.

Čuveni američki kardiohirurg smatran je za vodećeg stručnjaka u svijetu i pomogao je da se Medicinski koledž Baylor u Houstonu razvije iz lokalne škole u jednu od najvažnijih američkih zdravstvenih ustanova.

"Reputacija doktora Debakeyja je dovela mnoge ljude u ovu instituciju i on ih je sve liječio - šefove država, zvijezde šou biznisa, biznismene i predsjednike, kao i ljude bez titula i sredstava", rekao je predsjednik Metodističke bolnice Ron Giroto.

Debejki je izumio i mnoge instrumente i naprave koje su unaprijedile kardiovaskularnu hirurgiju i pomogle pacijentima.

Dok je još bio na studijama 1932. godine izumio je pumpu, koja je postala glavni dio mašine koja se koristi tokom operacija na otvorenom srcu, preuzimajući funkcije pluća i srca.

To je bio samo početak mnogih inovacija. Hirurški zahvati koje je Debakey razvio nekada su bila čuda medicine, a danas su uobičajeni u većini bolnica.

On je prvi radio na razvijanju vještačkog srca i srčanih pumpi kako bi pomogao pacijentima koji čekaju na transplantacije. Pomogao je i u izradi više od 70 hirurških instrumenata.