Nauka
5

Umro britanski astronaut Piers Sellers

Klix.ba
Piers Sellers (Foto: EPA)
Piers Sellers (Foto: EPA)
Astronaut Piers Sellers, koji je rođen u Crowboroughu u Velikoj Britaniji, umro je u 61. godini od raka pankreasa, saopćila je američka svemirska agencija NASA.

Sellers je počeo raditi za NASA-u kao naučnik 1982. godine, a potom se pridružio timu astronauta 1996. godine. Bio je ekspert za klimu, a na Svemirskoj međunarodnoj stanici (ISS) boravio je tri puta između 2002. i 2010. godine.

NASA je saopćila da je Sellersu dijagnosticiran četvrti stadij raka pankreasa 2015. godine, kao i da je preminuo u petak u Houstonu.

Naturalizovani Amerikanac je postao 1991. godine, nakon čega je mogao sudjelovati u svemirskom programu.

U januaru ove godine Sellers jenapisao članak za New York Times u kojem je govorio o ranjivosti Zemlje. Također, podijelio je svoje iskustvo o klimatskim promjenama u dokumentarcu "Before the Flood".

Sellers je 2002. godine postao treći Britanac koji je bio u svemiru, a njegovi prethodnici su Helen Sharman i Michael Foale. Prvi put je na ISS-u proveo 11 dana, a drugi put je letio šatlom Discovery 2006. godine u misiji koja je za cilj imala testiranje sigurnosnih mjera nakon katastrofe 2003. godine u kojoj je poginulo sedmero astronauta.

U maju 2010. godine je letio šatlom Atlantis te je dostavio ruski modul na ISS. Ove godine je u julu dobio NASA-inu najprestižniju počasnu medalju.