Rad drevnih civilizacija
2

Ukrašena betonska ploča stara 3.800 godina pronađena u Peruu

M. A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrašenu betonsku ploču, za koju se smatra da je stara 3.800 godina, otkrili su arheolozi u Peruu, piše BBC News. Ovaj ornament, otkriven u ponedjeljak, pronađen je na lokalitetu Vichama, sjeverno od glavnog grada Lime.

Ovaj složeni prikaz isklesan u kamenu sastoji se od ikonografije koja uključuje prikaz žaba s ljudskim likom, ali i prikaz ljudi.

Ruth Shady Solis, direktor Arheološke zone Caral (ZAC), smatra da ova scena simbolizira "dolazak vode" kroz kišu. Kaže da su u andskim civilizacijama krastače predstavljale vodu i kaže da lice ispod nje predstavlja čovjeka koji čeka kišu kako bi nastavio život.

Također, drugi prikaz pronađen u blizini predstavlja četiri ljudske glave sa zmijama koje ih okružuju.

Istraživači kažu da su skulpture vjerovatno nastale u periodu nestašice i gladi. Tatiana Abad, druga arheologinja, na konferenciji za novinare u ponedjeljak je rekla da je rezbarenje bilo aktuelno baš u vrijeme kriza za ljude koji su živjeli u prošlosti.

Mjesto Vichama nalazi se u provinciji Huaura u Peruu, oko 150 kilometara sjeverno od glavnog grada Lime. Iskopavanja su tamo započela 2007. godine, a stručnjaci vjeruju da je to područje nastanjivala drevna poljoprivredna i ribarska zajednica.