Nauka
0

UKC Tuzla: Potpuno uspjela transplantacija rožnice

FENA
Pacijenti kojima je na Univerzitetskome kliničkom centru (UKC) Tuzla krajem maja presađena rožnica, prebrodili su kritično razdoblje, saopćeno je iz ovoga centra.

Krajem maja na UKC-u Tuzla izvedena treća kadaverična transplantacija u kojoj je pet pacijenata "dobilo" organe od donora iz Banje Luke. Jednom pacijentu presađena je jetra, dvojici bubrezi, a prvi puta u BiH, u Kliničkom centru Tuzla urađena i transplantacija rožnica s kadavera.

Naime, pod supervizijom dr. Valentine Lončar Lacmanović iz bolnice "Sestre milosrdnice“ iz Zagreba, oftalmolozi s UKC dr. Vahid Jusufović mr. med. sci. i prim. dr. Verica Vukotić, sada se sa sigurnošću može reći, uspješno su obavili transplantacije rožnica 41- godišnjoj E. S. iz Tuzle i 29-godišnjem H. I. iz Srebrenika. Oba pacijenta redovno obavljaju kontrole na UKC-u i, po riječima direktora Klinike za očne bolesti UKC-a Tuzla, dr. Vahida Jusufovića, odlično se osjećaju.

Pacijenti kojima je na UKC-u presađena rožnica, prvu kontrolu su obavili nakon dvije sedmice, koji se smatraju kritičnim razdobljem. Sada, mjesec dana nakon operacije, oba pacijenta dobro se osjećaju. Postoperativno razdoblje teče u najboljem redu, a, što je najvažnije, pacijenti vide.

Na posljednjoj kontroli, obavljenoj prije dva dana, kod oba pacijenta stanje transplantiranog grafta rožnice bilo je odlično - očuvane su transparencije i nema znakova reakcije odbacivanja.

Preporučena im je daljnja kontrola po protokolu Euro - transplant programa, izjavio je direktor Klinike za očne bolesti UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.