{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UKC Tuzla: Potpuno uspjela transplantacija rožnice

F
26.6.2007. u 15:55
0
0
UKC Tuzla: Potpuno uspjela transplantacija rožnice
0
UKC Tuzla: Potpuno uspjela transplantacija rožnice
Pacijenti kojima je na Univerzitetskome kliničkom centru (UKC) Tuzla krajem maja presađena rožnica, prebrodili su kritično razdoblje, saopćeno je iz ovoga centra.
Krajem maja na UKC-u Tuzla izvedena treća kadaverična transplantacija u kojoj je pet pacijenata "dobilo" organe od donora iz Banje Luke. Jednom pacijentu presađena je jetra, dvojici bubrezi, a prvi puta u BiH, u Kliničkom centru Tuzla urađena i transplantacija rožnica s kadavera.

Naime, pod supervizijom dr. Valentine Lončar Lacmanović iz bolnice "Sestre milosrdnice“ iz Zagreba, oftalmolozi s UKC dr. Vahid Jusufović mr. med. sci. i prim. dr. Verica Vukotić, sada se sa sigurnošću može reći, uspješno su obavili transplantacije rožnica 41- godišnjoj E. S. iz Tuzle i 29-godišnjem H. I. iz Srebrenika.
Oba pacijenta redovno obavljaju kontrole na UKC-u i, po riječima direktora Klinike za očne bolesti UKC-a Tuzla, dr. Vahida Jusufovića, odlično se osjećaju.

Pacijenti kojima je na UKC-u presađena rožnica, prvu kontrolu su obavili nakon dvije sedmice, koji se smatraju kritičnim razdobljem. Sada, mjesec dana nakon operacije, oba pacijenta dobro se osjećaju. Postoperativno razdoblje teče u najboljem redu, a, što je najvažnije, pacijenti vide.

Na posljednjoj kontroli, obavljenoj prije dva dana, kod oba pacijenta stanje transplantiranog grafta rožnice bilo je odlično - očuvane su transparencije i nema znakova reakcije odbacivanja.

Preporučena im je daljnja kontrola po protokolu Euro - transplant programa, izjavio je direktor Klinike za očne bolesti UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: