Počela s radom
25

Ujedinjeni Arapski Emirati pokrenuli prvu nuklearnu elektranu na Arapskom poluotoku

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ujedinjeni Arapski Emirati su pokrenuli operacije u prvoj nuklearnoj elektrani na Arapskom poluotoku, potvrdio je princ Mohammed bin Zayed al-Nahyan putem Twittera.

"Ponosno svjedočimo početku rada nuklearneelektrane Barakah u kojoj će se operacije odvijati po najvišim međunarodnim sigurnosnim standardima. Česitam svima na ostvarenju ovog historijskog uspjeha u energetskom sektoru", poručio je princ.

Nuklearna elektrana se nalazi na obali Zaljeva istočno od Katara, a nuklearana fisija je počela u jednom od njena četiri rekatora. S radom je trebala početi 2017. godine, ali je to odgođeno zbog zabrinutosti za sigurnost. Elektrana koristi južnokorejsku tehnologiju.

Ujedinjeni Arapski Emirati očekuju da će elektrana zadovoljiti četvrtinu energetskih potreba i predstavlja samo dio planova za usvajanje održivih izvora energije. Također, mnogo se investira u izvore "zelene energije" poput solarne energije.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Barakah na arapskom jeziku znači "blagoslov", a uz nju se vežu i neke kontroverze. Neki eksperti tvrde da je logičnija opcija korištenje solarne, a ne nuklearne energije jer je čišća, jeftinija i sigurnija.

U ovoj regiji ima nemira i političkih napetosti, a neki tvrde da bi nuklearna elektrana mogla biti put za proizvodnju nuklearnog oružja. Katar je već istakao da je Barakah "prijetnja za mir i okolinu".

Međutim, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je pohvalila UAE i istakla da je to korak naprijed ka stvaranju čiste energije, piše Interesting Engineering.