{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ugrožena trećina životinja i 50 posto biljaka zbog promjene klime

S
13.5.2013. u 09:10
6
1
Ugrožena trećina životinja i 50 posto biljaka zbog promjene klime
6
Ugrožena trećina životinja i 50 posto biljaka zbog promjene klime
Trećina životinja na kopnu i više od polovine biljaka mogu se naći pod direktnom prijetnjom zbog globalne promjene klime - upozoravaju naučnici.
Britanski naučnici u časopisu "Nature" tvrde da će povećanje prosječne temperature za četiri stepena u ovom vijeku biti smrtonosno za biološku raznovrsnost Zemlje.

Prema njihovim saznanjima, promjene će se najviše osjetiti u centralnoj Africi, u području rijeke Amazon i u Australiji.

Oni su analizirli skoro 50.000 različitih vrsta biljaka i životinja.

Klima se mijenja brzo i na nepredvidiv način.

Još nedavno stručnjaci su isticali da se debljina arktičkog leda smanjuje. A novinari su pisali da predstojeće globalno zagrijavanje može da omogući uzgajanje narandži sjeveru Sibira.

Sada je, odjednom, počelo da se govori o perspektivi globalnog zahlađenja na Zemlji. Ipak, ne treba misliti da će se to desiti brzo.

Solarna aktivnost se smanjuje i temperatura odmah pada. Postoji šest faktora koji utječu na klimu.

Tu je litosfera, atomosfera, okean, lednici i solarna aktivnost. Njen doprinos promjenama klime je 20 posto.

Tačnije, aktivnost Sunca može da bude "okidač" za promjene klime.

Eksperti Švicarskog saveznog biroa za životnu sredinu, meteorologiju i klimatologiju (BAFU) tvrde da klimatske promjene na najdirektniji način počinju da utiču na sve.

U Švicarskoj je 2011. godina zapamćena kao najtoplija nakon 1864. kada je počelo redovno mjerenje temperature.

A posljednjih 50 godina temperatura u alpskoj konfederaciji povećavana je u godišnjem prosjeku za skoro dva stepena celizijusova.

Posljedice su više nego katastrofalne i osjećaju se na promjenama hidrosfere, vegetacije, kriosfere i direktno utiču na ekonomiju i društvo.

U studiji "O klimatskim promjenama u Švicarskoj” eksperti BAFU navode da je evidentno godišnje smanjivanje ukupne mase glečera za blizu 0,5 posto, koje prati i smanjenje površina koje su u toku godine pokrivene snijegom.

Direktna posljedica su problemi u zimskom turizmu i veća upotreba tehnike za proizvodnju vještačkog snijega da bi bila održana dinamika ski-turizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: