Nauka
0

Ugrožena budućnost interneta

Sarajevo-x.com
Internet bi jednog dana mogao biti podijeljen na nekoliko odvojenih mreža širom svijeta, upozorava Nitin Desai, predsjednik Internet Governance Forum-a kojeg je formirao UN.

"Ljudi su također zabrinuti da li će sistem koji sada imamo raditi i u narednih pet godina." - izjavio je Desai na konferenciji o internetu održanoj u Londonu.

Predsjednik IGF-a je također ukazao na postojanje tenzija oko buduće regulacije mreže i specifičnih pitanja poput internacionalnih naziva domena.

"Postoje zabrinutosti oko regulacije uvezivanja interneta, telefonije i trgovine. Ako posmatram internet u narednih pet godina jasno mi je da će biti mnogo, mnogo više internet korisnika u Aziji, nego u Europi ili Americi. Bit će mnogo više web stranica na kineskom jeziku, nego na engleskom jeziku."

"U Indiji i Kini web stranice nemaju trgovačku ili medijsku svrhu kao kod zapadnih zemalja, već su to uglavnom aplikacije javnih usluga. Internet sve više oblikuju kompanije i mnoge organizacije,a li ne i vlada, tijela javnog sektora i regulatorna tijela."

"Upravo ta činjenica zabrinjava pojedine zemlje koje žele više učestvovati u razvoju interneta."

Kineska vlada je iskazala svoje negodovanje, jer njeni stanovnici još uvijek moraju koristiti latinicu kod kucanja adresa web stranica iako su web stranice na kineskom jeziku. Većina Kineza ne poznaje latinicu.

"Dakle, moramo što prije riješiti ovakva pitanja, jer u protivnom Kinezi će razviti neovisan mrežni sistem kako bi mogli imati domene na kineskom jeziku."