Nauka
4

Ugljen-dioksida ima sve više u atmosferi

SRNA
Nivo ugljen-dioksida u atmosferi premašio je količinu od 400 čestica u milionu čestica prvi put od kada se vrše mjerenja, saopštili su naučnici iz mjerne stanice na Havajima.

Stanica, koja se nalazi na vrhu vulkana Mauna loa, počela je mjerenja prva u svijetu - 1958. godine.

Procjenjuje se da je posljednji put u atmosferi bilo ovoliko ugljen-dioksida prije tri do pet miliona godina, prije nego što se savremeni čovjek pojavio na planeti, prenio je BBC.

Klima je tada bila znatno toplija nego danas, navode naučnici.

Ugljen-dioksid koji proizvodi čovjek jeste gas koji najviše doprinosi zagrijavanju planete, najviše sagorijevanjem fosilnih goriva kao što su ugalj, nafta i gas.

Prema uobičajenom trendu, koncentracija ugljen-dioksida raste u zimskim mjesecima, a opada sa dolaskom proljeća i ljeta na sjevernoj hemisferi, pošto nove biljke izvlače dio ovog gasa iz atmosfere.

To znači da bi koncentracija uskoro ponovo mogla da padne na manje od 400 čestica po milionu, ali se očekuje da će dugoročno ipak rasti.

Kada je američki istraživač Čarls Kiling počeo da mjeri koncentraciju ovog gasa na vulkanu na Havajima 1958. godine u vazduhu je bilo 315 čestica ugljen-dioksida u milionu čestica.