Nauka
0

Udisanje tekućine omogućit će duboko ronjenje

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Arnold Lande, penzionisani američki hirurg specijalizovan za srce i pluća, tvrdi da je pronašao rješenje zagonetke kako čovjeka spustiti u ozbiljnije dubine mora i kaže da treba početi udisati tekućinu kao ribe!

Oprema za ronjenje omogućila je disanje pod vodom, iako samo do relativno malih dubina. Ronjenje ispod 70 metara i dalje ostaje vrlo opasno i izvodi ga samo nekoliko stručnjaka.

Ultra-duboki zaroni toliko su smrtonosni da je više ljudi hodalo Mjesecom nego što ih se spustilo ispod 240 metara, koristeći standardnu opremu.

Lande je patentirao ronilačko odijelo koje čovjeku omogućava udisanje "tekućeg zraka", posebne mješavine visokoobogaćene kisikom.

"Prvi problem je savladati neugodan osjećaj udisanja tekućine", pojašnjava Lange i dodaje: ."Jednom kad tekućina bogata kiseonikom ispuni vaša pluća, dalji proces bio bi jednostavan kao udisanje zraka."

Prema njegovoj viziji, posebno odijelo ljudima bi omogućavalo udisanje perfluorougljika (PFC), vrste tekućine u kojoj se može otopiti velika količina plina, obogaćenog kisikom.

Tekućina bi se nalazila u hermetički zatvorenoj kacigi i ispunila bi sav prazan prostor u plućima, nosu i ušima. Ugljen-dioksid, koji inače izdišemo, "očistio" bi se iz krvi pomoću mehaničkih škrga pričvršćenih za bedrenu venu u nozi.

Takav sistem riješio bi problem dekompresije, često smrtonosne, do koje dolazi kada azot iz krvi, pod visokim pritiskom velikih dubina počne prelaziti u mjehuriće dok osoba izranja. Udisanje tekućine možda zvuči kao naučna fantastika, ali to neke američke bolnice ne spriječava da sličnu tehnologiju koriste za spašavanje prerano rođene djece.

Vezani članci