{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
U Vijetnamu otkrivena nova vrsta ribe sa penisom na glavi

31.8.2012. u 11:01
1
42
U Vijetnamu otkrivena nova vrsta ribe sa penisom na glavi
1
Istraživači su u delti rijeke Mekong otkrili novu vrstu ribe, čiji se polni organ nalazi na glavi.
Foto: AFP
Foto: AFP

Osim što posjeduje penis na glavi, riba Phallostethus cuulong ima i svojevrsnu kuku kojom hvata ženku za vrijeme parenja. Ova riba je najnoviji član porodice Phallostethidae, koju karakterišu mala, tanka i skoro providna tijela, kao i neuobičajeno mjesto organa za parenje.

Naučnici su polni organ sastavljen od kompleksnih mišića, koji je povezan sa donjim dijelom čeljusti, nazvali priapium. Osim toga, u istom dijelu nalazi se i anus. Kod ženki se genitalije nalaze u grlu.

Kuka koju posjeduju mužjaci izuzetno služi svojoj svrsi tokom fertilizacije koja se, za većinu riba, odvija van tijela ženke. Međutim, kod Phallostethus cuulonga, jaja se oplode unutar ženkinog tijela. Hvatanjem kukom mužjak osigurava veću mogućnost fertilizacije jaja.


Stručnjaci sa Univerziteta Can Tho u Vijetnamu, u saradanji sa zoologom Koichijem Shibukawom iz Fondacije za okruženje i prirodu, proučavali su ovu bizarnu ribu na devet primjeraka, šest muških i tri ženske ribe koje su pronašli u rijeci Mekong, na području provincija Soc Trang i Tra Vinh u Vijetnamu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: