Iskopavanja još traju
40

U Turskoj otkrivena najljepša crkva na svijetu

Anadolija
Na otoku Zeytinliada, u mjestu Erdek, na zapadu Turske, prije šest godina otkrivena je crkva Svete Marije.

Doc. dr. Nurettin Ozturk sa Univerziteta Ataturk izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da iskopavanja crkve još uvijek traju, ali da su pri kraju. Ovaj vrijedni projekt pomaže Ministarstvo kulture i turizma Turske, Uprava muzeja i Općina Erdek.

Uz crkvu se nalaze i dva izvora vode. Iz jednog izvire termalna, a iz drugog pitka voda.

Ističući kako će na prijedlog turskog ministra kulture i turizma Ertugrul Gunaya ovdje biti otvoren prvi otočni muzej Arheopark u Turskoj, Ozturk je naglasio da je crkva koju iskopavaju stara oko 500 godina.

"Iskopavanja još nisu završena, ali ih privodimo kraju. S obzirom da je došla zima iskopavanja se obustavljaju. Radove ćemo započeti u ljetnim mjesecima", rekao je Ozturk.

Prema antičkim izvorima, kazao je Ozturk, crkva Svete Marije važi za najljepšu crkvu na svijetu. Kada projekt bude završen, imat će značajnu ulogu u razvoju turizma.

"Odredili smo položaj kanala kojima je proticala voda. Na otoku se nalaze dva izvora, topli i hladni izvor. Uzorke ovih voda poslali smo u Istanbul na ispitivanje. Ispitivanja su potvrdila da su ove vode dobre za liječenje kožnih i očnih bolesti. Imamo snažne dokaze da su te vode korištene i u obredima krštenja. U vrijeme Osmanlija otok je korišten kao karantena, jer su teški bolesnici dovođeni ovamo. Pomagala im je ljekovita voda. Oni koji bi se izliječili napuštali su otok, a oni koji bi umrli, tu su i zakopavani. Turska posjeduje dva izvora čije su se vode koristile u obredima krštenja, a onda i u ljekovite svrhe", istakao je Ozturk.