Pepeo izbačen 15.000 m uvis
0

U tri sata četiri erupcije vulkana na Aljasci

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Uzbuna za aktiviranje vulkana na planini Redoubt najavila je u toku prethodne noći četiri erupcije pri kojima je pepeo i dim izbačen 15.000 metara uvis.

Vulkan koji se nalazi 160 km jugozapadno od najvećeg grada savezne američke republike Aljaske, Anchoragea, počeo je s erupcijama kasno u nedjelju i nastavio rano jutros, javili su geolozi iz centra Alaska Volcano Observatory.

Pepeo i isparenja nakon erupcije vjetar je otpuhao prema sjeveru i sjeveroistoku, a prva erupcija nastupila je u 22.38. Četvrta se dogodila u 1.39 u ponedjeljak ujutro, objavila je geolog Janet Schaefer.

Nijedan od okolnih gradova nije prijavio pad pepela i za te informacije još uvijek je rano, piše Guardian. Radari i sateliti Nacionalnog meteorološkog servisa (NWS) očekuju da će pepeo biti u vidu "sitne prašine" te ističu da je većina izbačenog pepela zapravo pala u blizini mjesta erupcije odmah poslije tog događaja.

Hidrometeorološki tehničar Dave Stricklan navodi kako ne bi trebalo biti nikakvih ometanja avionskih letova. Vulkan Redoubt se posljednji put aktivirao prije skoro 20 godina. Njegove nove seizmičke aktivnosti bile su vidljive još prošle sedmice.