{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U tajnim tunelima pronađeni ostaci osam miliona pasa

S
31.3.2011. u 09:49
0
45
U tajnim tunelima pronađeni ostaci osam miliona pasa
0
Labirint tajnih tunela ispunjenih mumificiranim ostacima miliona pasa je otkriven upustinji Sahara u Egiptu.
U tunelima se nalaze ostaci oko osam miliona pasa, a mnogi od njih su odmah po rođenju prineseni kao žrtva bogovima. Neki su tretirani i kao živi predstavnici boga Anubisa, te su živjeli u obližnjem hramu, prije nego su sahranjeni u mreži tunela.

Fascinantne detalje su saznali naučnici sa Univerziteta u Kardifu, koji su sa egipatskim kolegama prvi ispitali strukturu i sadržaj složene podzemne mreže tunela izgrađene prije 2.500 godina ispod Sahare u Egiptu, piše Daily Mail.

Tuneli se nalaze na dubini od 12 metara, a sastoje se od jednog velikog i niza manjih prolaza koji se račvaju. Istraživanjem se došlo do podatka da se u njima nalazi oko osam miliona pasa, kao i nekoliko mačaka i šakala. Neki psi su ubijeni i mumificirani samo nekoliko dana pa čak i sati nakon rođenja.

Pošto su imali potrebu da mumificiraju toliko životinja, možda i hiljade njih godišnje, vjerovatno su postojale farme pasa. Hodočasnici su potom vjerovatno kupovali pse i plaćali njihovu mumifikaciju, nadajući se naklonosti boga Anubisa, koji se smatrao bogom mrtvih i gospodarom podzemlja. On je imao glavu šakala.

Neki od pasa su sahranjeni i pojedinačno u niše u zidovima tunela.

Mali tunel je napravljen za uklanjanje mumificiranih životinja koje su prodavane kao đubrivo. U Sahari se također nalaze katakombe posvećene bikovima, kravama, jastrebovima i mačkama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: