Nauka
490

U Sunčevom sistemu kruži asteroid Sarajevo

Klix.ba
Grupa astronoma otkrila je novi asteroid i nazvala ga Sarajevo. To je prvi put da jedno nebesko tijelo nosi naziv povezan sa Bosnom i Hercegovinom, a zahvalnost dugujemo dvojici astronoma iz Hrvatske koji rade u Španiji.

Asteroid je otkrila grupa astronoma sa španske opservatorije “La Sagra”. U grupi koja je otkrila asteroid su i dvojica hrvatskih astronoma Aleksandar i Stefan Cikota koji su stekli pravo da daju imena nekim novootkrivenim asteroidima.

S obzirom da je Astronomsko društvo Orion ove godine obilježilo 50 godina od moderne astronomije u BiH, Cikota je odlučio učiniti čast AD Orionu i dozvoliti da predlože ime asteoridu.

"Naš prijedlog je bio da se asteroid nazove Sarajevo", kazao je Muhamed Muminović, predsjednik AD Orion, koji je to zvanično objavio danas tokom promocije časopisa naučnopopularne revije o prirodi, čovjeku i ekologiji "FONDEKO svijet" i predavanja "Meta Zemlja - Okolišni efekti udara asteroida i kometa".

Asteroid u nama bliskom svemiru naziv Sarajevo nosi od 22. jula 2013. godine.

"Ovaj naziv je potvrdila Međunarodna astronomska unija koja je nadležna za imenovanja u bliskom i dalekom svemiru. Američka svemirska agencija NASA, odnosno njena laboratorija Jet Propulsion koja vodi bazu podataka malih tijela Sunčevog sistema, objavila je u svom zvaničnom biltenu da je asteroid koji je imao privremeni naziv 2007 YG59, dobio redni broj 178267 i naziv Sarajevo", istakao je Muminović.

Asteroid Sarajevo je tijelo koje pripada glavnom pojasu asteroida. Putanja oko Sunca mu je elipsa i smještena je između Marsa i Jupitera. U najbližoj tački od Sunca je udaljen blizu 405 miliona kilometara, a u najdaljoj blizu 525 miliona kilometara. Jedan njegov obilazak oko Sunca traje 5,48 naših godina.

Približni prečnik ovog tijela iznosi između tri i sedam kilometara.

Novac za astronomiju u BiH

Muhamed Muminović napomenuo je da i dalje traje akcija sakupljanja novca za osnovni rad Astronomskog društva u naredne dvije godine, za promovisanje astronomije te kako bi AD Orion mogao tražiti konačno rješenje i sredstva za obnovu opservatorija na Trebeviću. Do sada je sakupljeno više od 11.000 dolara.

"Preko stranice Indiegogo pokrenuli smo kampanju čiji je cilj prikupljanje sredstava za osnovni rad Astronomskog društva u naredne dvije godine. Time bismo se mogli koncentrirati na traženje sredstava (EU i slično) za konačnu obnovu opservatorija", istakao je Muminović.

Podsjetimo, akciju je u saradnji sa AD Orion pokrenula Mostarka Tea Temim, dr. astrofizike, koja je zaposlena u Američkoj svemirskoj agenciji (NASA).

Donacije se mogu uplatiti ovdje, a više informacija možete pronaći i na Facebook stranici.