Kazahstan
59

U stepama pronađene šestougaone piramide koje nisu slične bilo čemu ranije otkrivenom

F. H.
Foto: Ulan Umitkaliyev
Foto: Ulan Umitkaliyev
Arheolozi u Kazahstanu otkrili su 3.800 godina staru strukturu u obliku šesterokuta koju opisuju kao "piramidu". Struktura nalik labirintu nije visoka kao egipatski spomenici, ali trenutno je visoka oko 3 metra i vjerovatno je služila kao groblje za elitu.

Ovo otkriće nije slično ničemu što je prije pronađeno u euroazijskim stepama, navodi se u izjavi Euroazijskog nacionalnog univerziteta u Kazahstanu.

"Ova je piramida na području istočnog Kazahstana pronađena ove godine. Heksagonalnog je oblika, s megalitima teškima do jedne tone smještenih u svakom uglu", rekao je za Live Science Ulan Umitkaliyev, voditelj odjela za arheologiju i etnologiju Euroazijskog nacionalnog univerzitta koji vodi iskopavanja na tom mjestu.

Foto: Ulan Umitkaliyev
Foto: Ulan Umitkaliyev

Dok arheolozi koriste izraz "piramida" ili "stepenasta piramida" da bi je opisali, spomenik iz bronzanog doba nije sličan piramidama pronađenim u Egiptu.

Njegovi vanjski kameni zidovi tvore šesterougao, unutarnji zidovi strukture izgledaju kao labirint koji vodi do groba u srcu. Dijelovi su nekada bili prekriveni zemljanim humkom, dodao je Umitkalijev. Nije jasno je li ikada postojao krov nad dijelom građevine ili je to bilo potpuno otvoreno.

Ljudi koji su tada živjeli na ovim prostorima podigli su brojne grobove i kamene spomenike te se bavili obradom metala i izradom nakita. Njihova je ekonomija mogla biti djelomično pastirska, držanje velikog broja životinja po euroazijskim stepama.

Vanjski zidovi piramide ukrašeni su petroglifima ili crtežima na stijenama raznih životinja, uključujući deve i mnoštvo konja, navodi se u saopćenju. Kosti konja otkrivene su neposredno izvan piramide i kult konja je vjerojatno cvjetao u tom području u to vrijeme.

Foto: Ulan Umitkaliyev
Foto: Ulan Umitkaliyev

Radiokarbonsko datiranje organskih ostataka piramide pokazuje da je struktura izgrađena tokom 19. stoljeća prije Nove ere, rekao je Umitkaliyev.

"Slični spomenici nalaze se na području Kazahstana, posebno u centralnom Kazahstanu", rekao je Umitkalijev.

Iskopavanje na lokalitetu i analiza njegovih ostataka su u toku, ali su arheolozi do sada pronašli keramiku, ženske zlatne naušnice i druge komade nakita, navodi se u saopćenju. Nije jasno postoje li još ljudski ostaci.

Arheolozi jedva čekaju saznati više o otkriću, ali potrebno je više informacija prije nego što se ono može naučno evaluirati, rekla je za Live Sciencei Karen Rubinson, naučna saradnica s Instituta za proučavanje antičkog svijeta na Unverzitetu New York. Rubinson nije bila uključena u pronalazak, ali je stručnjak za arheologiju regije.

Na primjer, naučni zapisi i fotografije artefakata i petroglifa moraju biti objavljeni kako bi znanstvenici koji nisu uključeni u iskopavanja pravilno analizirali spomenik, rekla je Rubinson.