Ispod zgrade u Rastanu
55

U Siriji pronađen rimski mozaik star 1.600 godina

D. B.
Rijetki rimski mozaik star 1.600 godina pronađen je u netaknutnom stanju u centralnom dijelu Sirije.

Mozaik dimenzija 20 x 6 metara pronađen je ispod zgrade u Rastanu blizu Homsa, koji je bio pod kontrolom pobunjenika u građanskom ratu do 2018. godine. Ovaj mozaik prikazuje mitske scene uključujući Trojanski rat te se smatra najrjeđim svoje vrste.

Mnoga sirijska arheološka blaga oštećena su tokom desetogodišnjeg ratovanja, no najnovije otkriće je opisano kao najvažnije u arheologiji od početka konflikta 2011. godine.

"Ispred nas je otkriće koje je rijetko u svjetskim razmjerima", izjavio je za AP Haman Saad, visoki zvaničnik u sirijskoj Generalnoj direkciji za muzeje i antikvitete.

Dodao je da je mozaik bogat detaljima te da prikazuje rimskog boga Neptuna s njegovih 40 ljubavnica, kao i Herkula koji ubija amazonsku kraljicu Hipolitu.

Rastan je bio pobunjeničko uporište i poprište intenzivnih borbi sve dok ga nisu zauzele snage sirijske vlade 2018. godine.

Sirija se smatra riznicom za arheologe jer je dom nekih od najbolje očuvanih relikvija drevnih civilizacija, uključujući Omajadsku džamiju u Damasku i drevni grad Palmiru.

Haos u Siriji je podstakao crno tržište za manje predmete kao što su novčići i statuete.