{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu projektovana interaktivna priča o brodu Kyrenia koji je potonuo 288 godina p.n.e.

9.6.2017. u 18:25
51
13
U Sarajevu projektovana interaktivna priča o brodu Kyrenia koji je potonuo 288 godina p.n.e.
51
Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu je preko Sarajevo Graphics Groupa postao prvi partner iz BiH u istraživačkom projektu Horizont 2020 i Mareculture, koji se finansira iz granta Evropske komisije. Riječ je o interaktivnoj priči o brodu Kyrenia koji je potonuo 288 godina prije nove ere blizu obale Kipra.
Projektni prijedlog u kome je partner bila Sarajevo Graphics Group je izabran među četiri prijedloga u odnosu na 95 koji su pristigli na poziv, a čemu su doprinijele i već priznate ekspertize ove Grupe u oblasti interaktivnog digitalnog pripovijedanja, potvrđene u velikom broju domaćih i međunarodnih projekata.

U okviru projekta iMARECULTURE, multidiscipinarni tim eksperata iz Sarajeva je osmislio novi metod interaktivnog digitalnog pripovijedanja pod nazivom hyper-storytelling koji je implementirao na priči o brodu Kyrenia. Riječ je o šest interaktivnih priča čije sklapanje vodi do mogućnosti da se kroz naprednu virtuelnu realnost zaplovi brodom Kyrenia.

"Rad na ovom projektu otvara nova polja u edukativnim tehnikama, utoliko što ovakva prezentacija kulturne baštine ide u susret tehnoestetskim i multimedijalnim očekivanjima korisnika, a što otvara mogućnost da mnoge edukativne oblasti budu postavljene na interaktivne platforme", saopćeno je sa ETF-a.

Koordinatorica Projekta za UNSA je prof. dr Selma Rizvić, reditelj interaktivne priče Ahmed Imamović, a scenarista Fatmir Alispahić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: