Nauka
0

U Sarajevu održana Konferencija o konvergenciji i digitalnim medijima

FENA
Regulatorne agencije Italije i BiH, AGCOM i RAK, danas su u Sarajevu održale konferenciju "Konvergencija i digitalni mediji putem elektronskih mreža – izazovi za operatere i zakonodavce".

Konferencija je upriličena povodom završetka jednogodišnjeg projekta saradnje dviju regulatornih agencija, finansiranog isključivo novcem Evropske komisije, a čiji je cilj bio razmjena stručnih znanja iz sektora komunikacija i približavanje BiH evropskim tokovima u oblasti komunikacija.

Kako je istaknuo direktor RAK-a Kemal Huseinović, u sektoru komunikacija, pojam konvergencija podrazumijeva spajanje emitiranja, prenoseći audiovizuelni sadržaj do krajnjeg korisnika načinima drugačijim od tradicionalnog prijenosa putem TV, što podrazumijeva uvođenje digitalne, interaktivne i mobilne TV u skoro sve evropske zemlje, te, stoga, i BiH želi slijediti tu praksu kao buduća članica EU-a.

-Digitalna tehnologija omogućit će da se tradicionalne i nove tehnologije prenose preko istih mreža, a doći će i do stvaranja jednog integriranog komunikacionog tržišta, što je značajan napredak za bh. sektor komunikacija, kazao je Huseinović.

Član AGCOM-a Roberto Napoli istaknuo je kako sljedeći korak BiH mora biti liberalizacija telekomunikacionog sistema i uspostava registra operatera, a, koji bi trebalo početi da funkcionira od 1. januara 2007.

Tokom jednogodišnje saradnje, kako je rečeno na konferenciji, AGCOM I RAK analizirali su audiovizuelni sektor u BiH, radili na stvaranju mogućnosti za uspostavu bh. registra operatera, a održan je i tzv. napredni kurs za eksperte RAK-a.

Predstavnici AGCOM-a prezentirali su učesnicima i iskustva na tržištu Italije u funkcioniranju mobilne i digitalne televizije, te predočili sistem prijenosa TV sadržaja putem mobilnih telefona kroz DVBH I UMTS videousluge.