Otkriven problem
17

U posljednji trenutak odgođeno lansiranje ruske rakete Soyuz, posada nije otputovala na ISS

D. B.
Tročlana posada koja se nadala da će otputovati na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) ipak je ostala na Zemlji nakon što je lansiranje rakete Soyuz odgođeno u posljednji trenutak.

Do lansiranja rakete je ostalo 20 sekundi kada je proces prekunit, tako da Roscosmosov kosmonaut Oleg Novicki, bjeloruska astronautkinja Marina Vasilevskaja i NASA-ina astronautkinja Tracy Dyson ipak nisu poletjeli prema ISS-u.

Lansiranje je trebalo biti obavljeno u kosmodromu Baikonur u Kazahstanu, no aktivirao se automatski sigurnosni sistem te je prekinuo proces kako bi se zaštitila posada. Sva tri člana su dobro i nisu povrijeđeni. Roscosmosovi stručnjaci su već pronašli problem, a šef Juri Borisov je kazao da je riječ o padu voltaže u izvoru napajanja. Ipak optimističan je te je najavio novi pokušaj lansiranja za subotu.

U lansiranju koje se dogodilo 2018. godine došlo je do incidenta nedugo nakon polijetanja. Raketa je pala zajedno s NASA-inim astronautom Nickom Hagueom i ruskim kosmonautom Aleksejem Ovčininom, koji su srećom preživjeli.

Uprkos političkoj situaciji i tenzijama, Rusija i Zapad nastavljaju sarađivati u svemiru, a cilj NASA-e je da ISS bude operativan do 2030. godine.

Da je Soyuz poletio, za Dyson bi ovo bila treća misija na ISS-u, a za Novickog njegov četvrti svemirski let. Vasilevskaja je trebala postati prva Bjeloruskinja u svemiru.

Ipak, aktuelna posada na ISS-u, koju čine članovi NASA-e i Roscosmosa, čekat će malo duže na svoje kolege nadajući se da će subotnje lansiranje proći bez problema.