{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U posjedu Yalea više od 40.000 relikata sa Machu Picchua

S
14.4.2008. u 09:07
0
0
U posjedu Yalea više od 40.000 relikata sa Machu Picchua
0
U posjedu Yalea više od 40.000 relikata sa Machu Picchua
Iz Perua stiže informacija da su istraživači sa Univerziteta Yale preuzeli više od 40.000 artefakata iz svetog grada Inka, Machua Picchua u ranim devedesetim godinama, što predstavlja deset puta više nego što je ranije bilo pretpostavljeno , izvijestila je državna novinska agencija.
Tim stručnjaka sa Nacionalnog instituta za kulturu iz Perua otputovali su na američki univerzitet kako bi napravili inventar dijelova keramike, nakita i kostiju koji su već odavno pohranjeni na univerzitetu. Radi se, naime, o dogovoru o povratu relikata nazad u domovinu.

Hernan Garrido Lecca, vođa tima stručnjaka, otkrio je rezultate inventara državnoj novinskoj agenciji Andini.

Artefakti su prebačeni na Yale nakon što je Machu Picchu u Andima 1911. godine. ponovo otkriven, ovaj put od strane američkog istraživača Hirama Binghama.

Predstavnici vlasti u Peruu tvrde, kako obavještava Reuters, da su predmeti pozajmljeni Univerzitetu Yaleu na 18 mjeseci, ali da nikad nisu vraćeni nazad.

U vrijeme Binghamovog pronalaska, drevni grad, sada popularna turistička destinacija, je prvobitno bio zaboravljen i bio je prekriven šumama na planini koja se nalazi na dva i po kilometra nadmorske visine.

Muzeji širom svijeta suočeni su sa sve brojnijim zahtjevima zemalja (od Perua do Grčke i Egipta) za povrat spomenika drevne kulture.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: