Nove dimenzije tragedije
20

U Pompejima pronađeni ostaci dvije osobe, vjeruje se da su poginuli u zemljotresu prije erupcije vulkana

S. Š.
Novi pronalasci svjedoče o tragediji kakva se dogodila u Pompejima (Foto: EPA-EFE)
Novi pronalasci svjedoče o tragediji kakva se dogodila u Pompejima (Foto: EPA-EFE)
U ruševinama starog rimskog grada Pompeja pronađeni su ostaci dvije osobe za koje se vjeruje da su poginule u zemljotresu koji je pratio erupciju Vezuva 79. godine poslije Krista.

Skeleti, za koje se smatra da pripadaju dvojici muškaraca u srednjim 50-im, pronađeni su tokom iskopavanja na Insula dei Casti Amanti, ili Insula čednih ljubavnika, oblasti Pompeja koja se sastoji od gomile kuća i pekare.

Dobro očuvani ostaci pronađeni su ispod srušenog zida. Prelomi kostiju ukazuju na to da su muškarci vjerovatno umrli od posljedica višestrukih povreda zadobijenih dok se zgrada, u kojoj su tražili utočište, urušila zbog zemljotresa koji se dogodio u ranoj fazi erupcije vulkana.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Smatra se da je jedna od žrtava podigla ruku u pokušaju da se zaštiti od zida koji je padao.

Vjeruje se da se zid srušio prije dolaska snažnih piroklastičnih struja, koje su nastale uljed lave, a koje su zatrpale grad.

Gabriel Zuchtriegel, direktor arheološkog parka Pompeja, rekao je da je otkriće donijelo još više detalja i pokazao "pakao" ljudske dimenzije tragedije.

"Pompeji su ogromna arheološka laboratorija koja je posljednjih godina povratila snagu, zadivljujući svijet kontinuiranim otkrićima koja se otkrivaju i pokazujući italijansku izvrsnost u ovoj oblasti", rekao je ministar kulture Gennaro Sangiuliano.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Posljednje otkriće ljudskih ostataka bilo je 2020. godine, kada su tokom iskopavanja u vili na periferiji grada pronađeni skeleti dvojice muškaraca, za koje se vjeruje da su bogat čovjek i njegov rob.

Vjeruje se da su dvojica muškaraca, koji su ležali blizu jedan drugome, izbjegli početnu fazu erupcije kada je grad bio prekriven vulkanskim pepelom, da bi ih potom ubila eksplozija koja se dogodila sljedećeg dana.