{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U polju u Škotskoj pronađen najstariji kalendar na svijetu

16.7.2013. u 15:18
2
4
U polju u Škotskoj pronađen najstariji kalendar na svijetu
2
U polju u Škotskoj pronađen najstariji kalendar na svijetu
Arheolozi smatraju da su u polju u Škotskoj otkrili najstariji svjetski kalendar. Grupa od 12 jama, iskopana u Aberdeenshireu, poklapa se sa mjesečevim mijenama te omogućava praćenje lunarnih mjeseci tokom čitave godine.
Istraživači iz Univerziteta u Birminghamu smatraju da je kalendar star nekih 10 hiljada godina, što znači da je od najstarijeg do sada poznatog kalendara nastalog u Mezopotamiji stariji pet hiljada godina.

Spomenik iz doba mezolita, otkriven u polju Warren, stvorila je zajednica lovaca i sakupljača prije 10 hiljada godina. Iskopavan je u periodu od 2004. do 2006. godine, a tek nedavno su ga naučnici detaljno analizirali.

"Ovaj dokaz ukazuje na to kako su lovačko-sakupljačke zajednice u Škotskoj imale i potrebu i sofisticiranost za praćenje vremena kroz godine, i to pet hiljada godina prije pojave prvih zvaničnih kalendara na Bliskom Istoku. Ovo je važan korak naprijed ka zvaničnoj konstrukciji vremena, a samim tim i historije", naveo je vođa projekta Vince Gaffney, profesor arheologije na Univerzitetu u Birminghamu.

Nalazište je otkriveno kada su primijećeni neobični oblici u usjevima tokom ispitivanja terena iz zraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: