Na Velikom polju
32

U nedjelju treći tradicionalni Astro party na Igmanu

Piše: E. B.
Sa jednog od prethodnih Astro partyja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa jednog od prethodnih Astro partyja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Neformalna astronomska grupa Sarajevo u nedjelju će organizovati treći tradicionalni bh. Astro party na Igmanu.

Događaj će se treću godinu zaredom održati na Velikom polju na Igmanu pored stadiona na betonskom podiju.

Za razliku od prethodnih Astro partyja koji su počinjali u popodnevnim satima posmatranjem Sunca, ove nedjelje druženje zaljubljenika u svemirska prostranstva počet će u 20:30 sati, tako da posjetioci neće imati priliku gledati u našu zvijezdu.

No, to ne znači da svi oni koji odluče doći na Astro party neće imati šta vidjeti.

Planirano je posmatranje Mjeseca koji će biti u fazi prve četvrti, te dvije planete Sunčevog sistema - Jupitera sa svojim najvećim satelitima i Saturna sa svojim prstenovima koji će se lijepo moći vidjeti.

Također, osim Mjeseca i dvije planete, kroz najbolje teleskope u BiH će posjetitelji moći posmatrati i zvjezdane skupove koji su udaljeniji od Mjeseca poput M13 (Veliki Herkulov skup udaljen 25.100 svjetlosnih godina od Zemlje), a planirano je i posmatranje udaljenih galaksija iza 23 sata.

Organizatori napominju posjetiocima da i ovog puta ponesu višeslojnu odjeću i topliju obuću, a da će se događaj odgoditi u slučaju loših vremenskih uslova.

Više informacija o ovom događaju možete pronaći ovdje, a najnovije informacije o svijetu astronomije možete pronaći na Facebook stranici AG Sarajevo.