Nauka
0

U Kini zmije predviđaju zemljotrese

Sarajevo-x.com
Kineski naučnici na osnovu neobičnog ponašanja zmija predviđaju zemljotrese. Naime, stručnjaci iz odjela za proučavanje zemljotresa u Nanningu, u južnokineskoj provinciji Guangxi, 24 sata dnevno nadgledaju lokalne zmijske farme preko internet video linkova.

Naučnici su otkrili da zmije mogu pet dana ranije osjetiti zemljotres udaljen do 120 km. Jednostavno polude, čak i histerično udaraju u zidove kako bi pobjegle.

"Od svih stvorenja na Zemlji, zmije su vjerovatno najosjetljivije na zemljotrese. Reptili se jednostavno počnu ponašati izuzetno histerično.", izjavio je za China Daily Jiang Weisong, direktor pomenutog odjela.

"Kada osjete zemljotres, zmije se povlače u gnijezda, čak i zimskom periodu. Ako se radi o jačem zemljotresu, zmije će udarati u zidove kako bi pobjegle."

Nanning, područje sklono zemljotresima, jedan je od dvanaest kineskih gradova koji se nadziru uz pomoć opreme visoke tehnologije, a posjeduje i 143 jedinice za nadgledanje ponašanja životinja.

"Ugradnjom kamera iznad zmijskih gnijezda, značajno smo unaprijedili naše sposobnosti predviđanja zemljotresa. Novi sistem se vrlo lako može ugraditi širom zemlje kako bi što preciznije predviđali prirodne nepogode.", zaključio je Jiang.