Nauka
0

U južnom Pacifiku naučnici otkrili prastari koraljni greben

Sarajevo-x.com
Prastari koraljni greben pronađen je u Pacifiku pored otoka Lord Howe, 600 kilometara istočno od australskog kopna. Pronalazak bi mogao riješiti misteriju šta će se dogoditi sa koraljima kada temperatura mora poraste.
Tim stručnjaka iz Australije i Novog Zelanda otkrio je ogromni, 9.000 godina star koraljni greben na samom jugu Pacifika, što je vrlo neobično jer temperature mora tako daleko na jugu ne dozvoljavaju razvijanje grebena.

Naučnici, na čelu sa Colinom Woodroffeom sa univerziteta Wollongong u Australiji i istraživačima iz "Geosienca Australija", otkrili su veliki greben oko 30 metara pod vodom u Tasmanijskom moru.

Tim je posumnjao da je u pitanju prastari greben. Veličina i oblik grebena obilježeni su pomoću sonara. Nijedan greben nije pronađen ovako daleko na jugu naše planete, javlja BBC.

Istraživači sumnjaju da je nestao kada je poplavljen, kao posljedica rasta nivoa mora prije 7.000 godina, ali trenutne temperature na ovoj geografskoj širini također ograničavaju njegov rast, zato je neobično što je pronađen greben ove veličine.

Sada, kada su temperature mora u porastu, grebeni bi mogli početi rasti na mjestima gdje nikada prije nisu bili. Ipak, porast temperature mora opasan je za živuće koraljne grebene, ali bi zato mogli vidjeti stvaranje novih na krajnjem južnom i sjevernom dijelu Zemljine kugle.