Slučajno otkriće
69

U Izraelu otkriven 2.500 godina star natpis sa imenom cara Darija Velikog

F. H.
Foto: Israel Antiquities Authority
Foto: Israel Antiquities Authority
Natpis s imenom perzijskog kralja Darija Velikog otkriven je u Nacionalnom parku Tel Lachish, što je prvo otkriće natpisa s kraljevim imenom bilo gdje u Izraelu. Natpis je otkrio Eylon Levy, savjetnik za medije izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga.

Levy je navodno slučajno našao 2.500 godina star natpis i prijavio to Uredu za antikvitete.

Natpis glasi "24. godina Darijeva", što datira u 498. prije nove ere. Darijeva vladavina započela je 522. godine prije noveere i završila 486. godine.

“Kad sam uzeo ostrakon i vidio natpis, ruke su mi se tresle. Pogledao sam lijevo-desno tražeći kamere jer sam bio siguran da se netko dobro našalio sa mnom”, rekao je Levy.

"Kad sam šetao ovuda s prijateljem i samo istraživao historiju, u ruci sam prevrtao komade keramike i kamenja i odjednom sam pronašao nešto na čemu su bila slova i pomislio sam da je ovo predobro da bi bilo istinito."

Levy je rekao da su tri osobe s kojima je razgovarao u Upravi za antikvitete bile skeptične po pitanju autentičnosti, ali su bili zaintrigirani.

Nekoliko sedmica kasnije, Levy je primio telefonski poziv od stručnjaka Saar Ganor. Rekao je da je "na putu iz laboratorija Svitaka s Mrtvog mora. Prošli smo kroz tri skenera. Ovo je autentično. Nijedna moderna ruka to ne bi mogla učiniti, a to je od prije dvije i po hiljade godina, prije priče o Purimu.”

Ganor je analizirao Levyjevo otkriće s dr. Haggai Misgavom s Hebrejskog univerziteta u Jeruzalemu i obojica su potvrdila da artefakt datira iz vremena perzijske kraljevske uprave u Lachishu u ahemenidskom razdoblju, na prijelazu u peto stoljeće prije Krista.

Direktor Eli Eskosido rekao je da je nevjerojatno da je posjetitelj nalazišta Lachish mogao naići na tako rijedak natpis, “oživljavajući perzijskog kralja Darija poznatog nam iz izvora. Njegov sin kralj Ahasver nikada nije mogao zamisliti da ćemo pronaći dokaze o njegovom ocu u Izraelu 2.500 godina nakon dramatičnih događaja na njegovom kraljevskom dvoru.”

Darije Veliki, poznat i kao Darije I., bio je jedan od najpoznatijih vladara Ahemenidskog carstva, poznatog i kao prva inkarnacija Perzijskog carstva. Vladavinu je preuzeo u vrijeme jaosa, ali je uspio reorganizirati ono što je tada bilo najveće carstvo antičkog svijeta u koherentne satrapije, centralizirao svoju vlast velikim građevinskim projektima i monetarnim mjerama te promovirao aramejski jezik, prenosi Jerusalem Post.