Na Dugom otoku
0

U Hrvatskoj pronađen crtež star 15.000 godina

Sarajevo-x.com
Dugi otok u Hrvatskoj
Dugi otok u Hrvatskoj
Arheolozi Sveučilišta u Zadru pronašli su najstariji crtež u Hrvatskoj. Star je oko 15.000 godina, a pronađen je u pećini na Dugom otoku.

"Riječ je o oblutku od kremena na kojem su precizno urezane vodoravne i uspravne crte. Kako je za Radio Zadar izjavio arheolog Mate Parica dosad nigdje u Hrvatskoj nije pronađeno ništa ni približno tako staro, prenosi "Jutarnji list".

U regiji, crteži te starosti, a riječ je o starijem kamenom dobu, dosad su pronađeni u Italiji te Bosni i Hercegovini.

Starost crteža utvrđena je radio-karbonskom analizom sloja u kojem je oblutak pronađen. Pronađen je u pećini Vlakno na Dugom otoku koja se pokazala izrazito bogatim nalazištem iz vremena srednjeg i starijeg kamenog doba.

Inače, u to je doba nivo Jadranskom mora bila značajno niži, pa je Dugi otok, kao i brojni drugi jadranski otoci, bio jedan od vrhova planina između kojim su se prostirale plodne ravnice.

Umjesto riba i morskih plodova, prema nalazima iz najstarijih slojeva pećine, tadašnji su se Dalmatinci hranili govedima koja su lutala tim dolinama, a interesantno je i kako su u toj pećini pronađeni dokazi kako su uz ljude koji su u njoj živjeli prije otprilike 10 hiljada godina, živjeli i psi.