Nauka
0

U Grčkoj otkrivena 2.700 godina stara tkanina

Sarajevo-x.com
Grčki arheolozi pronašli su rijedak 2.700 godina star komad tkanine u bakrenoj urni za koju se vjeruje da je napravljena kao imitacija kremiranja vojnika koje je detaljno u "Ilijadi" opisao Homer.

Požutjeli, krhki materijal pronađen je u urni prilikom iskopavanja u gradu Argosu na jugu Grčke, saopćeno je u srijedu iz grčkog ministarstva kulture.

"Ovo je izuzetno neobično otkriće, budući da je tkanina organskog porijekla i sklona je raspadanju", izjavila je arheologinja koja je vodila iskopavanja, Alkistis Papadimitriou. Prema njenim riječima samo je nekoliko sličnih artifakta pronađeno u Grčkoj.

Urna cilindričnog oblika također sadrži osušeni nar, što ima veze sa antičkim bogovima podzemlja, te pepeo i ugljenisane ljudske kosti iz krematorija koji potječe iz početka 7. stoljeća prije nove ere.

Papadimitriou je kazala kako je pronađena tkanina očuvana skoro 3.000 godina zahvaljujući koroziranoj bakrenoj urni. "Oksidacija bakra je ubila mikrobe koji inače uništavaju tkaninu", objasnila je arheologinja.

"Kremiranje se nije prakticiralo u Argosu što ovo otkriće čini još zanimljivijim. Moja pretpostavka jeste da je jedan utjecajni građanin želio imitirati običaje sahranjivanja koje je opisao Homer kako bi pokazao svoju moć vršnjacima koji su sahranjeni u blizini, ali nisu kremirani", dodala je Papadimitriou.

Homerovi epovi "Ilijada" i "Odiseja" uživali su veliku popularnost u cijeloj Grčkoj. "Ilijada" potječe iz 8.stoljeća prije nove ere, a inspirisana je ratom koji se desio četiri stoljeća ranije. U "Ilijadi" su detaljno opisane sahrane na kojima su kremirani ubijeni junaci.