{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Engleskoj se priprema zakon o manipulaciji DNK

F
28.2.2007. u 09:53
0
0
U Engleskoj se priprema zakon o manipulaciji DNK
0
U Engleskoj se priprema zakon o manipulaciji DNK
Može se manipulirati u svrhu naučnog istraživanja - to je duh novoga zakona o kojem razmišlja engleska Vlada, koji će, ako bude usvojen, omogućiti zahvate na DNK embrija kako bi se izbjeglo - prema promicateljima zakona - širenje genetskih bolesti.
Najavljeni zakon je otvorio žučnu raspravu o etičkim granicama nauke, koja, kako izgleda, trči za mitom savršenoga čovjeka, protiv čega Sveti otac poziva na pobunu savjesti, strahujući od "novoga vala diskriminacijske eugenetike u ime tobožnjega blagostanja pojedinaca".

Osvrnuvši se na oštre polemike koje je u Engleskoj izazvao najavljeni zakon u razgovoru za Radio Vatikan Maria Luisa Di Pietro, profesorica bioetike na katoličkome sveučilištu u Rimu, kazala je kako zabrinutost engleskih bioetičkih krugova nije histerija, očito je da oni vide ono što drugi ne uspijevaju vidjeti.

Ono što se predlaže da se ozakoni, pomoću genetske manipulacije ljudskih embrija, jest ostvarenje pravoga eugeničkoga nacrta, gdje eugenizam znači stvoriti rasu koja odgovara određenim kriterijima, među inim i to da ona nema nikakvu manu. Oboljelu osobu treba liječiti, a to što se želi postići jest genska terapija na embrijima koji će biti uklonjeni i uništeni na kraju istraživanja.

To nameće cijeli niz pitanja; ne krije li se iza takozvanoga terapijskog prijedloga, kako to neki nazivaju, eugenički nacrt, i glavno, ne nastavlja li se s divljim pokusima, koji su već osuđeni i kritizirani – zapitala je profesorica. Na upit je li pravedno koristiti osjećaje pijeteta kako bi se blatilo one koji su protiv genetske manipulacije, kazala je kako je problem u tome što se danas ne radi na oblikovanju savjesti nego se podupire razvijanje kritičke sposobnosti o emociji.

Ko se tim bavi dobro zna da, udarajući na žice emocija, može sebi priskrbiti pomoć i potporu brojnih, zato nikad ne iznosi na vidjelo temeljnu činjenicu, koju ta sloboda istraživanja čini na štetu ljudskih bića, to jest embrija, koji imaju pravo na zaštitu, poštovanje i na samostalan život. Naprotiv, to što se čini jest ozakoniti mogućnost manipuliranja ljudskim bićima, te ih upotrebljavati u svrhe koje ne odgovaraju njihovome dobru - zaključila je profesorica Di Pietro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: