Veliko otkriće
21

U danskom blagu pronađen dokaz da se nordijski bog Odin slavio ranije nego što se mislilo

B. H.
Foto: The National Museum of Denmark
Foto: The National Museum of Denmark
Skandinavski naučnici saopćili su da su identificirali najstariji poznati natpis koji se odnosi na nordijskog boga Odina na dijelu zlatnog diska iskopanog u zapadnoj Danskoj.

Lisbeth Imer, runologinja iz Nacionalnog muzeja u Kopenhagenu, rekla je da natpis predstavlja prvi čvrsti dokaz da se Odin slavio već u 5. stoljeću, najmanje 150 godina ranije od prethodne najstarije poznate reference, koja je bila na brošu pronađenom u južnoj Njemačkoj i datiran u drugu polovicu 6. stoljeća.

Disk otkriven u Danskoj bio je dio riznice koja je sadržavala oko kilogram zlata, uključujući velike medaljone veličine tanjurića i rimske kovanice izrađene u nakit. Iskopan je u selu Vindelev, centralnom Jutlandu.

Stručnjaci smatraju da je skrovište zakopano prije 1500 godina, ili da bi se sakrilo od neprijatelja ili kao počast da se umilostive bogovi. Zlatni brakteat, vrsta tankog, ukrasnog privjeska, ima natpis koji glasi: "On je Odinov čovjek", vjerojatno se referirajući na nepoznatog kralja ili vladara.

"To je jedan od najbolje izvedenih runskih natpisa koje sam ikada vidio", kazala je Imer. Rune su simboli koje su rana plemena u sjevernoj Europi koristila za pismenu komunikaciju.

Odin je bio jedan od glavnih bogova u nordijskoj mitologiji i često se povezivao s ratom, ali i poezijom.

Krister Vasshus, stručnjak za drevni jezik, rekao je da, budući da su runski natpisi rijetki, "svaki runski natpis vitalan za naše razumijevanje prošlosti."

"Kada se pojavi ovoliki natpis, to je samo po sebi nevjerojatno. Daje nam vrlo zanimljive informacije o religiji u prošlosti, što nam također govori nešto o društvu u prošlosti", rekao je Vasshus.

Tokom Vikinškog doba, od 793. do 1066. godine, Nordijci poznati kao Vikinzi poduzeli su velike pljačke, koloniziranje, osvajanje i trgovinu diljem Evrope. Stigli su i do Sjeverne Amerike.

Nordijci su štovali mnoge bogove i svaki od njih imao je različite karakteristike, slabosti i atribute. Na temelju saga i nekih runskih kamenja, pojavili su se detalji da su bogovi posjedovali mnoge ljudske osobine i da su se mogli ponašati kao ljudi.

"Ta vrsta mitologije može nas odvesti dalje i natjerati nas da ponovno istražimo svih ostalih 200 brakteatskih natpisa koje znamo", istakla je Imer.