Nauka
1

U Danskoj se otvara prva Lego škola

Klix.ba
Za veliki broj ljudi nešto poput Lego škole je ultimativna dječija fantazija. Ta fantazija će za djecu u Danskoj uskoro postati stvarnost. U avgustu će preuređena zgrada u Billundu postati prva Lego škola na svijetu.

Otvaranje ove škole je ideja vlasnika kompanije Lego, Kjelda Kirka Kristiansena, koji se nada da će škola pomoći gradiću u seoskoj oblasti Jutlanda da postane dječijom prijestolnicom zemlje.

Internacionalna škola u Billund kombinovat će internacionalni i danski školski sistem, a Lego će naglasiti kreativnost i igru. Centrirana oko "učenja baziranog na upitu", osnovna ideja je da se djeca motiviraju da stvaraju vlastita pitanja. "U drugim školama uče vas da položite ispite, dok vas u Skandinaviji uče da mislite", kaže jedan od roditelja iz Billunda.

Glavna nada škole je u kombinovanju ovog slobodnog i lakog pristupa učenju sa Legovim istraživanjima dječijeg razvoja i internacionalnim školskim sistemom. Učenici će tako imati alat da istovremeno "misle" i "rade".

Direktor škole je britanski fizičar Richard Matthews, koji je upravljao školama širom svijeta.

"Ostavljanje vremena za kreativnost i igru i dovođenje u stanje toka je središte Legove filozofije, a eksperimentisat ćemo i sa drugim idejama. Ipak, imamo i odgovornost, dječije obrazovanje je na prvom mjestu, a nekad su stare metode najbolje“, kaže Matthews.

Škola u Billundu je samo jedan od dugog niza projekata koje porodica Lego sponzorira za ovaj gradić od šest hiljada stanovnika. Gradić je tako dobio drugi najveći aerodrom u Danskoj, a radi se i na izgradnji crkve, javnih infrastruktura, biblioteke i pozorišta.

Škola će se otvoriti u avgustu za djecu od tri do sedam godina, dok će se učenici do 16 godina pridružiti do 2015. godine. Vlada će plaćati dvije trećine školarine, a roditelji ostatak (oko 400 eura mjesečno).