Drevna kultura
33

U Centralnoj Americi pronađena grobnica puna zlata: Praktikovani jezivi rituali

B. H.
Foto: Ministarstvo kulture Paname
Foto: Ministarstvo kulture Paname
U drevnoj kulturi Cocle, koja je postojala u Panami između 200. godine prije Krista i 1550. godine, pripadnici elite nisu morali brinuti o vječnoj samoći. Grobnica mladog gospodara Coclea od prije otprilike 1.200 godina otkriva strašnu stvarnost za okolnu svitu kada moćni vođa umre.

U dijelu doline Rio Grande, arheološki dokazi s drevnih groblja upućuju na to da su poglavice i plemstvo Coclea ponekad bili pokapani uz svoje pratioce, kao što su njihove omiljene žene ili sluge, koji su bili žrtvovani kao dio sprovoda, piše Science alert.

Grobnica gospodara Coclea, koja je pronađena u Arheološkom parku El Cano, sadrži hrpe zlatnih artefakata i kosti do 31 druge osobe.

Tijelo vlastelina bilo je pokopano licem prema dolje na vrhu ženskog tijela, što stručnjaci kažu da je bila uobičajena tradicija u kulturi.

Tokom godina, arheolozi su iskopavajući drevna zatvorena groblja El Cano i obližnje mjesto zvano Sitio Conte, pronašli brojne grobnice u kojima se nalazi više od jednog tijela. No posebno je raskošan pokop mladog gospodara u El Cañu oko 750. godine.

Luksuzni predmeti pronađeni u njegovoj grobnici vjerovatno su imali duhovni značaj. Među krhotinama keramike nalaze se dva pojasa od zlatnih perli, četiri narukvice, dvije naušnice u obliku muškarca i žene, naušnica u obliku krokodila, ogrlica od perli, pet naušnica od zuba kita, dvije zlatne pločice, dva zvona, suknje i narukvice od psećih zuba te komplet svirala od kosti.

Iskopavanje nalazišta još nije dovršeno, što znači da bi se broj pojedinaca pokopanih u toj jednoj grobnici još mogao promijeniti. Raspon se kreće između 8 i 32, ali teško je sa sigurnošću reći koje kosti idu kojoj osobi bez genetske analize.

Julia Mayo, voditeljica arheološkog projekta, i njezin tim podijelili su neka početna otkrića i fotografije grobnice na web stranici Ministarstva kulture Paname .

Daljnjom analizom arheolozi se nadaju otkriti kulturne, duhovne i političke elemente misteriozne kulture Coclé i njihovih hijerarhijskih načina života.