Rijedak fenomen
0

U Bocvani snimljeno ružičasto mladunče slona

Sarajevo-x.com
Snimatelj BBC-a, Mike Holding, koji snima divlje životinje, zapazio je ružičasto mladunče slona u krdu od 80 slonova, u Okavanga Delti u Bocvani.

Eksperti vjeruju da je mladunče albino, što je izuzetno rijedak fenomen kod afričkih slonova, i zabrinuti su za njegov opstanak, jer mu sunčeve zrake mogu izazvati sljepilo i oštećenje kože.

"Vidjeli smo ga samo na nekoliko minuta dok je krdo prelazilo rijeku. Ovo je bio zaista uzbudljiv događaj za sve u kampu. Znali smo da je ono što vidimo izuzetno rijetko i zato niko nije vjerovao svojim očima", kaže Mike Holding, prenosi BBC.

Poremećaj pigmenta, albinizam je mnogo češći kod azijskih slonova, a mnogo rjeđi kod afričkih.

"Ovo je prvi zabilježen slučaj albino slona u sjevernoj Bocvani. Proučavamo slonove u regionu skoro deset godina i ovo je zapravo prvi slučaj zabilježen u regionu uopšte", rekao je ekolog Mile Chase.

Chase je dodao da postoji tračak nade za ružičasto mladunče, jer ono može naučiti da se prilagođava i da se kreće u sjeni ostalih slonova ili da tokom dana bude uglavnom uvaljano u blato koje bi ga zaštitilo od sunčevih zraka. Dodao je da su slonovi izuzetno inteligentni i prilagodljivi.