{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Bocvani snimljeno ružičasto mladunče slona

S
23.1.2012. u 08:43
0
4
U Bocvani snimljeno ružičasto mladunče slona
0
U Bocvani snimljeno ružičasto mladunče slona
Snimatelj BBC-a, Mike Holding, koji snima divlje životinje, zapazio je ružičasto mladunče slona u krdu od 80 slonova, u Okavanga Delti u Bocvani.
Eksperti vjeruju da je mladunče albino, što je izuzetno rijedak fenomen kod afričkih slonova, i zabrinuti su za njegov opstanak, jer mu sunčeve zrake mogu izazvati sljepilo i oštećenje kože.

"Vidjeli smo ga samo na nekoliko minuta dok je krdo prelazilo rijeku. Ovo je bio zaista uzbudljiv događaj za sve u kampu. Znali smo da je ono što vidimo izuzetno rijetko i zato niko nije vjerovao svojim očima", kaže Mike Holding, prenosi BBC.

Poremećaj pigmenta, albinizam je mnogo češći kod azijskih slonova, a mnogo rjeđi kod afričkih.

"Ovo je prvi zabilježen slučaj albino slona u sjevernoj Bocvani. Proučavamo slonove u regionu skoro deset godina i ovo je zapravo prvi slučaj zabilježen u regionu uopšte", rekao je ekolog Mile Chase.

Chase je dodao da postoji tračak nade za ružičasto mladunče, jer ono može naučiti da se prilagođava i da se kreće u sjeni ostalih slonova ili da tokom dana bude uglavnom uvaljano u blato koje bi ga zaštitilo od sunčevih zraka. Dodao je da su slonovi izuzetno inteligentni i prilagodljivi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: