Nauka
378

U BiH dolazi Ervin Sejdić, naučnik čiji je rad nagradio Barack Obama

Klix.ba
Ervin Sejdić
Ervin Sejdić
Naučnik čiji je rad nagradio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, Ervin Sejdić bit će jedan od govornika najveće regionalne naučne konferencije iz polja biomedicinskog inžinjeringa koja će biti održana polovinom marta naredne godine u Sarajevu.

Predsjednica lokalnog organizacionog odbora konferencije Lejla Gurbeta je kazala da je Sejdić svjetski poznato ime u polju bioinžinjeringa i upotrebe informacionih tehnologija u zdravstvu.

"Izuzetno smo počastvovani što ćemo ga ugostiti i dati priliku mladim ljudima da prepoznaju svoj talenat za naukom. Čovjek koji u pet godina objavi više od 90 publikacija zaista može biti nadahnuće za sve naše studente", poručila je Gurbeta.

Sejdić je porijeklom iz Gradačca, a trenutno radi kao docent Elektrotehničkog fakulteta i kompjuterskog inžinjeringa na Univerzitetu u Pittsburghu.

Mladi bh. stručnjak 1992. godine je zbog rata napustio svoju zemlju, a izbjeglički put ga je vodio od Hrvatske, preko Mađarske, te na kraju u Kanadu i SAD, gdje je specijalizirao u nekoliko oblasti i na kraju doktorirao, saopćili su organizatori naučne konferencije.