Ukrao James Cook
35

U Australiju će biti vraćena aboridžanska koplja ukradena 1770. godine

F. H.
Foto: The Museum of Archaeology and Anthropology/University of Cambridge
Foto: The Museum of Archaeology and Anthropology/University of Cambridge
Četiri aboridžinska koplja koja je uzeo britanski istraživač James Cook 1770., za koja se smatra da su neki od najstarijih sačuvanih artefakata koje je neki Evropljanin uzeo iz Australije, bit će vraćena aboridžinskoj zajednici La Perouse, objavio je Univerzitet Cambridge.

Koplja su originalno bila dio grupe od 40 koplja koje je Cook uzeo iz Kamaya, također poznatog kao Botany Bay, prema saopćenju za javnost Trinity koledži Univerziteta u Cambridgeu.

Cookovi zapisi pokazuju da je uzeo koplja od Aboridžina koji su živjeli u istočnoj Australiji bez njihova pristanka, stoji u saopćenju.

Nakon što se Cook vratio u Englesku, četiri koplja je Lord Sandwich poklonip Trinity koledžu. Od 1914. nalazila su se u Muzeju arheologije i antropologije u Cambridge.

U saopćenju, predsjednica Vijeća Aboridžina La Perouse Noeleen Timbery nazvala je koplja "iznimno značajnima".

"Oni su važna veza s našom prošlošću, našim tradicijama i kulturnim praksama, te s našim precima. Naši su Starci godinama radili na tome da se njihovo vlasništvo prenese na tradicionalne vlasnike Botany Baya. Mnoge obitelji unutar aboridžinske zajednice La Perouse potječu od onih koji su bili prisutni tokom osam dana dok je Endeavour bio usidren u Kamayu 1770. godine", ispričala je Timbery.

Cook je putovao u Australiju i Novi Zeland brodom HMS Endeavour, ostvarivši prvi poznati evropski kontakt s istočnom Australijom, izvijestio je CNN. Posljedična britanska kolonizacija Australije rezultirala je unošenjem stranih bolesti, raseljavanjem i masakrima nad Aboridžinima.

Shayne Williams, starješina naroda Dharawal šire skupine koja obuhvaća narod Gweagal od kojeg su koplja izvorno uzeta naglasio je važnost koplja za kulturno obrazovanje i zahvalio Cambridgu na brizi za "neprocjenjive" artefakte za više od 200 godina.

"Ova su koplja od nemjerljive vrijednosti kao moćne opipljive veze između naših predaka i nas samih", rekao je u saopćenju za javnost. "Želim odati poštovanje Trinity Collegea u vraćanju ovih koplja našoj zajednici."