{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U antičkoj Perziji gasom ubijali Rimljane

S
Sarajevo-x.com
20.1.2009. u 08:47
0
9
U antičkoj Perziji gasom ubijali Rimljane
0
U antičkoj Perziji gasom ubijali Rimljane
Ubijanje neprijatelja gasom star je izum u ratovanju, a prvi su se njime koristili Perzijci koji su na taj način ubijali Rimljane u gradu Dura u istočnoj Siriji, pokazala su nova istraživanja.
Britanski istraživač pronašao je dokaze da se otrovni gas koristio u 3. stoljeću u vidu tijela 20 rimskih vojnika u temeljima gradskih zidova. Iskopine su predstavljene na Arheološkom institutu Amerike i to na njihovom godišnjem sastanku, saznaje BBC.

Studija je pokazala kako su Perzijci iskopavali rovove ispod grada i u njima spaljivali bitumen i sumpor kako bi proizveli otrovne gasove. Arheolog Simon James sa Univerziteta Leicester vjeruje da su antička ognjišta tako služila u svrhu provođenja smrtonosnih gasova.

Iskopavanjima je utvrđeno da su vojnici koji su se tu našli preminuli u nekoliko minuta, a smatra se i da su Perzijci kopali ispod temelja grada kako bi doveli do njegovog kolapsa.

Ipak, na koji su način zaista upali u grad i dalje ostaje nepoznato jer se detalji opsade ne mogu naći u sačuvanim historijskim zapisima. U svakom slučaju, zna se da je Dura kasnije opustošena, a njeni stanovnici su deportirani u Perziju.

Indijske vlasti u toku 1920. godine vršile su iskopavanja dobro očuvanih ostataka istražujući tranšeje duž grada. Francuski i američki arheolozi također su istraživali tamošnjih struktura, a posljednih godina se koriste i moderne tehnologije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: