Naučnici u strahu
0

U Africi identificiran novi smrtonosni virus

Sarajevo-x.com
Virus ebole
Virus ebole
Naučnici su identificirali novi smrtonosni virus u Africi koji je sličan opasnoj eboli, piše AP. Virus se prenosi fizičkim kontaktom s zaraženom osobom, no zasad nema opasnosti od pandemije.

Novi virus nazvan Lujo već je zarazio pet ljudi u Zambiji i Južnoj Africi, od kojih su četiri osobe umrle, dok je peta osoba preživjela od eksperimentalnog lijeka.

Nije poznato kako se ova grupa zarazila virusom jer Lujo pripada grupi virusa od kojih inače obolijevaju glodari, izjavio je Dr. Ian Lipkin, epidemiolog sa američkog Univerziteta Columbia.

Prva žrtva opakog virusa bila je jedna trgovačka putnica iz Zambije koja je prošle godine u septembru misteriozno 'uhvatila' opaki virus. Pacijentica je nedugo zatim umrla u bolnici u Južnoj Africi, a ljekarima je uzrok smrti bio nepoznat.

Jedan od bolničara koji je stupio u kontakt s oboljelom kasnije je također umro, dok su i ostale tri osobe pripadale medicinskom osoblju.

Virus se prenosi tjelesnim tečnostima, a naučnici napominju da su dosad mislili da se radi o dobro poznatoj eboli, te da su bili šokirani kad su otkrili da se radi o tipu virusa od kakvog inače obolijevaju glodari.